Suurbritannia iseseisvuspartei UKIP liige Farage kutsuti teisipäeval Euroopa parlamendi presidendi Jerzy Buzeki juurde vaibale. Buzek nõudis Farage’ilt, et viimane vabandaks Belgia, Belgia rahva ja Belgia endise peaministri Van Rompuy ees, kirjutab The Guardian.

Kui Farage keeldus, ütles Buzek, et kaalub sanktsioone kuni saadiku töö peatamiseni.

Farage ütles oma trahvi kohta, et sõnavabadus läheb Brüsselis kalliks maksma.

„Mind on aja jooksul igasuguste nimedega nimetatud — see on poliitika,” ütles Farage. „Ma ei kavatse härra Van Rompuy ees vabandada ja ma ei kavatse vabandada Belgia rahva ees. Loomulikult on mul õigus urgitseda mehe kallal, kes esindab 500 miljonit inimest, kellele makstakse rohkem kui USA presidendile ja keda meie pole valinud.”

Kui Farage’ilt küsiti, kas ta käitus sama jämedalt ka Buzekiga nende 15 minutit kestnud kohtumise ajal, vastas Farage: „Ei, ma olin väga viisakas. Aga ma seletasin talle, et võibolla on tema demokraatia ja sõnavabaduse definitsioon minu omast erinev.”

Buzek ütles, et kaitseb absoluutselt Farage’i õigust mitte nõustuda Euroopa Liidu institutsioonide poliitikaga, kuid mitte Euroopa parlamendi külaliste ja nende päritoluriikide isiklikku solvamist.

Farage ründas Van Rompuy’d viimase esimesel esinemisel Euroopa parlamendi ees.

„Meile öeldi, et kui meil on president, on see suur globaalne poliitikategelane, mees, kes oleks 500 miljoni inimese poliitiline liider. Ma kardan, et me saime aga teie … küsimus, mida ma tahan küsida on: kes te olete? Ma polnud teist kunagi midagi kuulnud — mitte keegi Euroopas polnud teist kunagi midagi kuulnud. Ma võin rääkida enamiku Briti inimeste nimel, öeldes, et me ei tunne teid, me ei taha teid ja mida kiiremini teid kõrvale lükatakse, seda parem,” ütles Farage Van Rompuy’le.

Lisaks ütles Farage, et Van Rompuy on nagu vana kalts ja meenutab alama astme pangatöötajat.