Prantsusmaa eurominister Lellouche kinnitas Eesti välisministrile, et Prantsusmaa panustab Euroopa julgeolekusse ning järgib kindlalt NATO kollektiivkaitse põhimõtteid ja koostööd Euroopa Liidus. Minister Lellouche väljendas Prantsusmaa soovi alustada julgeolekualaste konsultatsioonide seeriat Eestiga, teatas välisministeeriumi pressiesindaja.

Välisminister Paeti sõnul on oluline NATO ühtsus, sealhulgas avatud julgeolekualane suhtlemine Prantsusmaaga. Rääkides julgeolekukoostööst peatusid ministrid ka kavandataval Mistral-tüüpi laevade Venemaale müümise teemal.

Paet ja Lellouche kõnelesid veel olukorrast Afganistanis ning sõjalis-tsiviilse koostöö parandamisest. Välisminister Paet rõhutas jätkusuutlikkuse tagamise vajadust nii julgeolekujõudude isikkoosseisu suurendamisel kui arenguabi projektide rakendamisel. „Väga oluline on ka see, et afgaanid saaksid hakata võtma vastutust oma riigi julgeoleku ja arengu eest,“ lausus Paet. Eesti välisministri sõnul on väga oluline ka Afganistani naaberriikide senisest suurem kaasamine Afganistani ülesehitusse.

Kõneldes kandideerimisest ELi justiits- ja siseküsimuste IT-süsteemide agentuuri asukohamaaks rõhutas Paet, et Eesti peab oluliseks infotehnoloogia senisest efektiivsemat kasutamist ELi sisejulgeoleku valdkonnas, mistõttu on vajalik luua eraldiseisev IT-agentuur. „Eesti esitas ametliku sooviavalduse saada Euroopa Liidu õiguse, vabaduse ja turvalisuse valdkonna IT-süsteemide agentuuri asukohamaaks vahetult enne jõule. Võttes arvesse Eesti arenenud IT-sektorit usume, et Eestil on olemas kõik eeldused, et olla loodavale agentuurile heaks asukohamaaks,“ sõnas välisminister. Paet lisas, et oluline on järgida 2003. aasta Euroopa Ülemkogu otsust, mille kohaselt peavad uued Euroopa Liidu agentuurid paiknema uutes liikmesriikides.

Euroopa Liidu välisteenistusest ja Lissaboni lepingust rääkides märkis välisminister Paet, et leppe rakendamine ning ühise välisteenistuse loomine aitab ühenduse välispoliitikat ühtsemaks ning seeläbi ka üleilmselt mõjukamaks muuta. „Soovime, et tugev ja laiahaardeline Euroopa Liidu välisteenistus vormuks juba eelseisvaks aprilliks, et jõuda 2012. aastaks täie mehitatuseni,“ ütles Paet.

Eurole üleminek suurendab välisminister Urmas Paeti sõnul olulisel määral Eesti elanike ja Eestisse investeerijate kindlustunnet majanduskeskkonna stabiilsuse suhtes. „Eesti soovib kõiki nõudeid täites ühineda euro-alaga 2011. aasta algul,“ ütles Paet.