Valge Maja ametnikud teatasid pühapäeval, et välisreiside programmi kavatseti juba varem kokku tõmmata, kuid lisaks sellele keskendub president kodustele probleemidele. Obama eelmisel nädalal peetud kõne olukorrast riigis keskendus majandus- ja siseasjadele, välispoliitikast oli juttu vaid põgusalt, kirjutab Wall Street Journal.

Obama otsus mitte osaleda Euroopa Liidu tippkohtumisel tekitab tõenäoliselt pettumust paljudes eurooplastes, eriti aga Hispaanias, mis on praegu Euroopa Liidu eesistujamaa. Samuti suurendab Obama otsus paljude kartusi, et Obama peab Euroopat tähtsusetuks.

Ühe Euroopa riigi välisministri sõnul on talle öeldud, et USA võib tippkohtumise ümber tõsta sügisele, kui Obama sõidab Portugali NATO tippkohtumisele. Üks võimalus on ka eurooplaste kutsumine kevadel Washingtoni.

Eelmisel aastal käis Obama Euroopas kuus korda. Kokku käis ta 10 välisvisiidil 21 riigis, mida on rohkem kui ükski teine president oma esimesel ametisoleku aastal. Sel aastal kavatseb president reisida riikidesse, kus ta pole veel käinud, ja vähendada visiitide hulka nii palju kui võimalik.

USA-Euroopa Liidu tippkohtumisi on alates 1991. aastast peetud kaks korda aastas kordamööda USA-s ja Euroopas. Pole selge, kas tippkohtumine ilma Obamata aset leiab.

Lisaks sellele valitseb USA riigidepartemangus segadus selle kohta, kas Euroopa Liitu esindab eesistujamaa Hispaania peaminister José Luis Rodríguez Zapatero või Lissaboni lepingu jõustumisega ametisse astunud Euroopa Liidu president Herman Van Rompuy ja kas kohtumine toimub Madridis või Brüsselis. Ka selle segaduse tõttu ollakse USA-s tippkohtumise osas kõhkleval seisukohal.

„Me ei tea isegi, kas nad üldse korraldavad tippkohtumise,” ütles üks USA ametnik. „Me oleme neile öelnud: „Otsustage see ära ja andke meile teada.””