30. detsembril kell 11.12 märgati taevas eredat tulekera, mis lendas suure kiirusega lõuna poole, vahendab Meie Maa Soome ajakirja Tähdet ja Avaruus (Tähed ja Kosmos – eesti k) veebilehekülge.

Nähtuse avastas astronoomiahuviline Johan Lindén mitu päeva hiljem oma automaatkaamerast, mis jäädvustas tulekera ülelennu läbi Turu linna kohal oleva pilvelõhe.

“Kuna tulekera oli keset päeva nii selgesti näha, pidi see olema erakordselt ere,” arvas Lindén, kes on tegelenud meteoriitide pildistamisega kolm aastat ja sattus seetõttu tulekera jäädvustamisest vaimustusse.

Kogutud materjalide põhjal selgus, et objekt lendas umbes 45 kilomeetri kõrguselt üle Soome. Arvutuste kohaselt jääb tulekera võimalik maandumisala Hiiumaa ja Saaremaa regiooni.

Tartu observatooriumi tähefüüsika töörühma vanemteaduri Indrek Kolka sõnul võis langev objekt olla meteoriit. “Tegemist võib olla ka satelliidi, lagunenud maatehiskaaslase või üles saadetud raketi tagasilangeva osa, näiteks kiirendusmootoriga,” täiendas Kolka. “Kui see nii palju helendas nagu öeldakse, siis pidi ta ikka päris pirakas olema,” rääkis Kolka.

Boliide (taevas lendavad tulekerad ehk suure massiga meteoorid) esineb harva ja nende kohta peetakse ülemaailmset arvestust. Eestis spetsiaalselt boliide ei valvata ja nähtavaid boliide ei lisata ka nimestikku.

Boliid tekib suurest meteoorkehast, kui selle mass ületab 100 grammi ja see tungib atmosfääri tihedatesse kihtidesse. Atmosfääris hõõrdumisel õhuga meteoorkeha kuumeneb ja selle ümber tekib kuumadest gaasidest ja osakestest kiht. Tihti on boliid suure nurkdiameetriga ning nähtav isegi päeval. Paljude boliidide liikumine lõpeb plahvatusega ja vahel ka meteoriitide langemisega Maa pinnale.