Islandi president Ólafur Ragnar Grímsson hämmastas teisipäeval maailma finantskogukonda, keeldudes Suurbritanniale ja Hollandile makstavat kompensatsiooni käsitlevale seadusele alla kirjutamast. Selle asemel otsustavad 243 000 islandi hääleõiguslikku kodanikku küsimuse rahvahääletusel, kirjutab The Times.

Suurbritannia finantsteenuste minister Lord Myners ütles, et kui Island oma otsust ei muuda, külmutatakse Islandi jaoks rahvusvahelised finantssüsteemid ja Euroopa Liit jääb suletuks.

Lord Mynersi sõnul riskib Island rahvusvahelise paariastaatusega, kui rahvahääletusel „ei” öeldakse. Island on ministri sõnul täielikult teadlik, et seab ohtu kõik suhted rahvusvahelise valuutafondi IMF-iga ja tulevase liitumise Euroopa Liiduga, kui oma võlga ära ei maksa.

Euroopa majandusruumi seaduste järgi ei saa riik Euroopa Liiduga liituda, kui ei suuda tagada oma pankade hoiuseid väljaspool oma piire. Igal juhul on Suurbritannial ja Hollandil küllalt jõudu Islandi liitumistaotlus vetostada.

Islandi referendumi tulemus pole kindel, aga viimaste küsitluste järgi on umbes veerand hääleõiguslikest islandlastest kompensatsiooni maksmise vastu, sest peab seda karistusmeetmeks.