Amsterdamist pärit Schuringa oli teel Floridasse sõpru külastama. Lend Northwest Airlinesi lennuki pardal oli tavapärane. Kui lennuk aga sihtkohta Detroiti hakkas jõudma, kuulis ta pauku, mis kõlas nagu ilutulestikurakett, ning keegi hakkas karjuma: „Tuli, tuli!”

Seejärel hakkas tulema suitsu. „Umbes 30 sekundit hiljem hakkas selle isiku all vasakul pool suitsu kogunema,” ütles Schuringa. Siis sai ta aru, et midagi on valesti.

„Ma reageerisin põhimõtteliselt kohe. Ma ei mõelnud. Kui sa kuuled lennuki pardal pauku, oled sa kohe valvel, uskuge mind,” rääkis Schuringa.

Kui Scuringa märkas, et Abdulmutallab ei liiguta, hakkas ta kahtlustama. „Ma olin lennukis paremal pool ja kahtlusalune vasakul pool, meie vahel oli üsna palju istmeid,” jutustas Schuringa.

Scuringa hüppas üle tema kõrval istunud reisijate ja sööstis Abdulmutallabi juurde.

Hollandlase sõnul nägi ta, et Abdulmutallab hoiab oma jalgade vahel põlevat eset. „Ma kiskusin selle ta käest ära ja üritasin kätega tuld kustutada ning viskasin selle eemale. „Vett, vett,” olevat Schuringa karjunud.

Kui Schuringa Abdulmutallabi istmelt üles tiris, kuulis ta tulekustuti häält. Koos stjuuardiga tiriti Abdulmutallab lennuki esimesse klassi, kus ta riidest lahti võeti ja ta käed raudu pandi. Samuti kontrolliti, et tal poleks rohkem relvi ega lõhkekehasid.

Schuringa sõnul paistis Abdulmutallab oimetuna ja jõllitas tühjusse.

Intsident tekitas hollandlase sõnul lennukis paanika. „Kogu lennuk karjus. Kahtlusalune ei öelnud ühtki sõna.”

Schuringa sõnul teised reisijad plaksutasid, kui ta tagasi oma kohale läks. „Mu käed on üsna põlenud. Minuga on kõik korras,” ütles ta. „Ma olen vapustatud. Ma olen õnnelik, et saan siin olla.”

Schuringa sõnul polnud ta ainuke kangelane.

„Paljud inimesed püüdsid hiljem aidata,” ütles Schuringa. „Stjuuardid ja stjuardessid olid väga vaprad, mis oli suureks abiks. Aitäh neile inimestele, nemad on ka kangelased.”

Vaata intervjuud Jasper Schuringaga SIIT.