Esiteks: maailmas ei oleks siis enam ainult üht Tõde, neid oleks mitu, päris palju, aga kõik siiski teisest küljest valed. Sest alati oleks keegi teine, kes arvaks teisiti. Seadusi ega reegleid ei oleks, sest need välistaksid end ise algusest peale. Ärgu olgu ühtki teist seadust minu kõrval, mina ise kaasa arvatud! Kõik toimiksid õigesti, ja siiski valesti. Kõigi teiste meelest, aga mitte kunagi iseenda meelest. Kogu maailm keerleks selle ühe ja ainsa Mina ümber, kes ongi kõige Algus ja Lõpp. Ainult et see Mina ei teaks ise ka päris täpselt, kes ta tegelikult olla tahab.

Aitab kõrgest filosoofiast, sest seda piisab Delfis niigi. Räägime oma armsast maast ja selle elust, kui Delfi riik peaks tulema. Siis elaksid siin ainult eestlased — valged, punased, kollased eestlased, ivarmustad ja davebentonid — aga eestlased, mitte lätlased. Eesti keel oleks ainus üldkasutatav keel, välja arvatud internetis, … (järgneb pikk loend, mis siinkohal ära ei mahu). Igatahes Delfi riigis poleks enam ühtki elavat kommunisti, välja arvatud vanad kommarid, kagebiidid, komsomolkused, venelased, lillad, lesbid, padarid, reformistid, … (jälle liiga pikk loend, et siinkohal kohe ära mahuks).

Ja veel, naised elaksid küll Eestis edasi vahelduva eduga, kuid tegeleksid vaid neile sobivate koduste asjadega (nõelumine, pudrukeetmine, lutikate tapmine, shaping, eneserahuldamine) ja esineksid põhiliselt beibede, vanamuttide, transvestiitide ja naisajakirjanike kujul.

Delfi president oleks rüütel, aga mitte See, vaid Kurva Kuju Rüütel, mees, kes oskab kümmet keelt (sealhulgas ka iiri keelt), müüb hästi igasugust kaupa, sealhulgas Nokia telefone ja Delfi kaubamärgiga hiirepatju (mille tagaküljelt võib lugeda “Made in Tondi”), on nooremapoolne vanur — 25-75 aastat vana, mängib sujuvalt golfi, petanque’i ja tamkat. Aga peaasi, ta ei ole kohe kindlasti epakas, halli lokkis peaga ega oska masinaga lehma lüpsta. Ainult selline, õige, viiks meid sinna kuhu nii igatseme — NAFTA-sse, teised tassiksid ainult Brüsseli haisvate s…apeade juurde, kes oskavad vaid iseenda väljaulatuvate elundite peal banaanide kõverust mõõta.

Delfi rahvuskangelased oleksid Vennad Voitkad, põhiliselt see (mis ta nimi nüüd oligi), kes Paldiski maantee aadressil elab ja pole veel Kroonikalt vastu hambaid saanud. Nendele annaks Delfi Roosa Elevandi Ordu Suure Helesinise Risti. Järgmisel kohal oleksid kohe Stockmanni pommipanijad. Miks aga nad viimasel ajal on ära unustatud? Neist ju Delfi riigi tõeline kuulsus alguse saigi.

Delfi riigis liigutaks ringi ainult kümneaastase, kuid hästi üleslöödud neljarattalise plekist autoga (vrd Lehm). Jalakäimine oleks Seadusega (vt. algus) keelatud ja (ülekäigurajal) karistatav. Põhiline automark oleks … (jälle ülipikk loend, vt autorubriik), igal juhul mitte mingi zhigull. (Meil, Delfis, juba osatakse hoida taset!) Ühesõnaga — auto oleks Delfi riigis Püha Härja eest. Välja arvatud ehk vaid Looduses, seal võiks ta aga iga hetk parkida põõsastesse.

Loodus algaks Delfis kohe Tallinna linna piirist, Tabasalu tagant, seal tuleks aga enne igasugune kommunistlik põlluharimine ja karjakasvatus ning kinnisvaraarendus lõpuks ometi ükskord ära keelata, et ei hakkaks paljunema igasugused … punaste kolhoosid, venkude kooperatiivid ja rikkurite tiskre, kus igasugused tammsaared sigu kasvataksid ja tammjärved koole ehitaksid.

Looduses peaks põhimõtteliselt olema üsna täiesti vaikne olla, välja arvatud, kui Meie tahame natuke lahele jetiga sõitma minna või pisut punase veini ja plikadega piknikku pidada. Loodus oleks Delfis igatahes lõpp au sees, kui aga oskaks inimest igapidi teenida ja oleks ka vastavalt Meie jaoks ümber kujundatud.

Noh, mis veel Delfi riigis head oleks? Seal ei oleks paljusid selliseid asju, mis tänase elu keeravad p…sse: mõisa, savisaart, paltsu, laari, statoili ja nestet, soome turiste, vene poliitikuid, kogu venemaad oma puutiniga, kaareltarandeid ega erikniileskrosse, kadaka turgu ja narva elektrijaamu, binlaadeneid ja tabljuubushshe, keskerakonnast ja respuublikast kõnelemata… (loend jätkub järgmise tuhande kommentaari jooksul).

Ainuke küsimus, et millest siis Delfi riik tegelikult elaks, kui delfika põhitoit — teine delfikas — ükskord otsa saaks, ära kaoks? Nõnda jääbki mul vaid loota, et äkki ei saabu siiski kohe uuest aastast veel Delfi riiki lõplikult, et keegi, kellele pasunasse anda, jääb veel mõneks ajaks alles!?

Ja teadagi, esimesena saab selle kommentaari autor… Kivi on Teie käes, visake!