Mis aga puutub teemasse, millega seoses ajakirjanikul õnnestus Vooglaiult nii mahlakas kommentaar välja pigistada, siis täna kiidab riigikogu kõrgemate riigiametnike palkade seaduseelnõu tõenäoliselt heaks. Kas 101 kanget sellega ka oma palku kergitavad, on vaatenurga küsimus.

Võrreldes tänasega, mil parlamendi lihtliikmele makstakse neljakordset eelmise aasta viimase kvartali Eesti keskmist palka, uus seadus riigikogujate sissetulekuid märkimisväärselt ei kergita.

Samas aga kukub riigikogu liikmete, presidendi ja kõigi teiste suurte ninade palk tuleva aasta märtsis päris korralikult. See va Eesti keskmine on aastaga nimelt kolinal allapoole tulnud. Märtsist alates makstakse riigi ladvikule juba selle aasta viimase kvartali keskmise järgi. See on paar tuhat krooni vähem kui mullu.

Paar tuhat korda neli on "kaheksa kilo". See võib juba täitsa valus olla. Igalaupäevane Quinta do Crasto jääb ilmselt ostmata ja naisele liisitud Lexus on ehk ka vaja odavama vastu vahetada.

Täna jõusse nuiatav seadus järgmise aasta palganumbreid sättima ei hakka. Küll aga kindlustab see, et ülejärgmisel, 2011. aastal ametisse asuv uus rahvaesindus saab priske palga peale tagasi. Vahepeal on vaja ainult aasta jagu rahvaga solidaarne olla ja väike valu ära kannatada.

Arusaadav muidugi, elama ju peab. Kui mehele kvaliteetveini ei vii või naist hea autoga ei rahulda, läheb üks või teine äkki hoopis minema. Aastane põud on maksimum, midagi nõudliku maitsega tipptarbija endale lubada saab.