Puks paneb lapsevanematele südamele, et gripihooajal tuleks vältida lastega rahvarohketes kohtades liikumist, kirjutab ajaleht Pealinn.

"Praegusel viirushooajal ei ole just mõistlik tegu käia kaubanduskeskustes paarikuuse imikuga, samuti tasuks ajutiselt loobuda mängutubadest ja beebikoolidest," sõnas Puks.

Kui aga haigus endast siiski märku annab, peab kindlasti koju jääma. «Haige, palavikuga laps peaks olema voodis ja saama piisavalt juua – vedelikuta palavik ei alane,» selgitab Puks. «Kui laps tassist juua ei taha, tuleks teda meelitada jooma kõrre või lusikaga. Imikutele ja väikelastele saab vedelikku nö süstida – ilma nõelata süstlast vedelikku otse suhu pumbates.»

Joogiks sobib pakkuda kõiki jooke, mida laps armastab või parasjagu soovib – vett, mahla, teed jm –, välja arvatud karastusjoogid. Suuremate laste puhul olgu vedeliku kogus kuni 1,5 liitrit ööpäevas, imikutele piisab 600-800 ml.

Palaviku alandamiseks sobib Puksi sõnul paratsetamool – annus sõltub lapse kaalust ja on kirjas pakendil. Kui ainult sellest ei piisa, võib lisada ibuprofeeni, mille kasutamise üle tuleb pidada nõu lastearsti või perearstiga. Aspiriini gripihooajal palavikualandajana kasutada ei tohiks, kuna see võib tekitada Reye sündroomi (teatud liiki neerukahjustust).

Kui aga laps joomisest keeldub või ta küll joob, aga oksendab korduvalt, tähendab see vedelikukaotust ning sellisel juhul tuleb pöörduda haigla valvetuppa. "Häiret annab see, kui lapse suuümbrus muutub sinakaks, kui tekib hingeldus või muutub hingamine häälekaks, kui laps kaebab õhupuudust – näiteks kurdab, et ei saa pikali olles hingata. Suuremad, kooliealised lapsed võivad kaevata, et hingata on valus. Sellisetel puhkudel tuleb kindlasti pöörduda haiglasse," räägib Puks. «Haigla valvetuppa tuleb pöörduda ka siis, kui lapsel on tekkinud veriköha, ta ei ole teadvusel ega reageeri millelegi, samuti siis, kui laps on just gripist vm viirusest paranenud, aga palavik tõuseb uuesti, köha ägeneb ja tema seisund halveneb. Imikute puhul räägib ohust see, kui nad on väga ärritunud ja neid ei ole võimalik kuidagi rahustada."