Sotsiaaldemokraadist riigikogulase Mark Soosaare sõnul on Eestis küllalt palju neid inimesi, keda häirib, et Vabadussõja sammas on seest tühi ja kes sooviksid, et Eestimaa pinnal oleks ka üks selline Eesti vabadust sümboliseeriv monument, mis ühendaks siin erinevaid rahvaid ja nende arusaamisi vabadusest. "Kas te olete pärast seda infotundi valmis võtma kultuuriministril ilusasti käest kinni ja minema jalutama, et kuidas selline ausammas koos püstitada?" küsis Soosaar kaitseministrilt.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo vastas, et "see ettepanek oli kole sümpaatne. Seda teen kindlasti!"

"Aga mis puudutab sambaid ja kunsti ja maitset, siis selle üle on vaidlusi peetud ja ka siin saalis. Mäletate või vähemasti osa teist võiks mäletada, 2005. aastal, enne kui te selle otsuse vastu võtsite, et tuleks püstitada Vabadussõja võidusammas ja just nimelt sinna, kuhu ta tänaseks on kerkinud. Ka siis oli vaidlusi, läbi varasema kuue katse püstitada Vabadussõja rahvuslik monument oli vaidlusi," märkis Aaviksoo.

"Niisuguste sammaste üle vaidluseid on olnud ja jäävad ja eks järgnevad põlved võivad erinevaid ausambaid püstitada erinevatest arusaamadest – nii esteetilistest, ajaloolistest, kultuurilistest, poliitilistest lähtekohtadest tulenevalt. Ma arvan, et neid ei tule selleks takistada, vaid pigem õhutada neid niisugusele ajaloo ja riigi tähtpäevade jäädvustamisele."