“Presidendi kantselei läänekaarde, kiviviske kaugusele jääb Peeter Esimese poolt rajatud loss, praegune väliskunsti muuseumi kodu. Teisel pool teed asub Mikkeli muuseum.  Presidendi kantseleist lõunasse jääb Eesti viimaste aastate au ja uhkus, uus kunstitempel KUMU. Neid hooneid teades tuleb mul tihtilugu parandada neid, kes presidendi juurde tulles väidavad end olevat jõudnud Kadrioru lossi,” rääkis president pressiesindaja teatel.

“Presidendi kantselei hoone on võib-olla 1930. aastate arhitektuuri kontekstis esinduslik rajatis, kuid see pole siiski loss vaid administratiivhoone,” märkis ta. “Lossid — eriti, kui peame silmas neis hoonetes peituvaid kallihinnalisi aardeid — on siiski nood Kunstimuuseumile kuuluvad majad, kus hoitakse ja tutvustatakse kaunist kunsti ning mis on muu hulgas koduks Eesti rahvuslikule kunstipärandile.”

Samas leidis president, et tema füüsiline lähedus kunstitemplitele otseselt kasuks tulnud ei ole: “Meie mõlemani toova tee, Weizenbergi tänava esimese otsa remondile pole see teatavasti veel kaasa aidanud.”

Kunstimuuseum on Ilvese kinnitusel ühtaegu kunstiteoste kodu ja kogu, teisalt ja üha enam haridus- ja teadusasutus, mis tutvustab ja uurib neid sõnumeid, mida kunagised ja tänased kunstnikud on soovinud oma loominguga avalikkusele anda. “Maalid seintel ja skulptuurid postamentidel pakuvad meile esteetilist naudingut. Ja mida rohkem me oskame vaadata piltide sisse ja kujude taha, seda suurem on vaatamisega kaasnev elamus,” rääkis riigipea.

“Eesti Kunstimuuseumi kogud on hiiglaslikud. Tema ruumid on kaasaegsed ja suurepärased. Nüüd seisab meie ees järgmine väljakutse — toetada kunstimuuseumi nende aarete uurimisel ning tutvustamisel nii Eestis kui teistes riikides. Seda eesmärki on võimalik saavutada vaid oma erialal pädevatesse asjatundjatesse panustades, neid kodus ja võõrsil koolitades ning nende teadmisi vääriliselt hinnates,” märkis ta.