ETV saate “Vabariigi kodanikud” stuudios olid täna mereuurija Tarmo Soomere, õigusteadlane Heiki Lindpere, looduskaitsja ja poliitik Aleksei Lotman ning ettevõtja Jüri Mõis.

Mõisa hinnangul ei võitle mõistlikud riigid investeeringutega, vaid üritavad neid just riiki sisse tuua. Praegu Rügeni saarel ehitust ootavad Nord Streami torud oleks pidanud olema hoopis Paldiski sadamas ja Eesti on sellise poliitika tõttu jäänud ilma paljudest töökohtadest, avaldas Mõis arvamust.

Nord Streami projektist eemale jäämine võib Eesti jaoks tähendada ka seda, et jäädakse kõrvale Põhjamaade energeetika peamistest tegemistest, millest näiteks Soome, Rootsi ja Taani koos Venemaaga tulu hakkavad saama, selgitas ettevõtja.

Keskkonnariskidest rääkides nentis Mõis, et kui teadlastele ja looduskaitsjatele võim anda, siis varsti keelataks ka lennuliiklus. Samuti tõi ta näite Eesti ja Soome vahel olevast Estlinki kaablist, mis on tema väitel sama ohtlik kui gaasitoru.

Lotman ja Soomere Mõisa kriitikaga nõus ei olnud

Roheliste ridades riigikokku kuuluv Aleksei Lotman seletab Rootsi ja Soome valitsuste poolt Nord Streamile antud rohelist tuld sellega, et nende valitsused ei kaasanud teadlasi piisavalt otsustusprotsessi. “Jutud, et Eestis kiusatakse kuidagi pahatahtlikult Nord Streami taga ei pea paika. See on jama,” lisas Lotman.

Ka Tarmo Soomere lisas, et Eesti pole teinud midagi rohkem, kui öelnud, et Nord Streami keskkonnamõjusid pole piisavalt uuritud.