Siiski leiavad nii keskerakondlane Mailis Reps (ETV “Foorum”, 4.11.) kui ka sotsiaaldemokraat Jüri Pihl (Delfi TV, 6.11.) pühas rahus, et linna ei ähvarda miski, sest laenu ju ikka saab?! Sekka kuulsime mõlemal puhul vana tuttavat juttu sellest, kuidas linna raskused tulenevad ainult riigi raskustest. Delfi loodab, et see jutt on siiski ainult demagoogia, mitte ehe näide sellest, kuidas linna ka edaspidi majandatakse.

Seda, et arusaam tegelikkusest ei ole pealinnas siiski päris horisondi taha kadunud, näitab Edgar Savisaare äsjane käskkiri, millega linna kulutusi novembris-detsembris karmilt piiratakse. Mõistlik samm raskes eelarveolukorras… aga! Seda kokkuhoidu oleks juba ammu vaja olnud.

Kui Keskerakond ei oleks viivitanud oma säästukampaaniaga valimistejärgse perioodini, võiks paljud koolid-lasteaiad praegu rahulikumalt hingata. Linna lasteasutustes on nimelt olnud kombeks suuremate hangete jaoks raha piki aastat kõrvale panna ja vajalikud asjad aasta lõpuks ära osta. Nüüd istuvad lasteasutused siis piltlikult rahahunniku otsas, küll väikse, aga siiski rahahunniku otsas. Meeri käskkirja kohaselt nad seda kasutada aga ei saa.

Järgmisel aastal lähevad asjad veel hullemaks. Riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Taavi Rõivase (RE) poolt kritiseeritud de facto miinuses olevaid eelarveid enam laenupiirangute tõttu kasutada ei saa. Seetõttu on linn sunnitud ehk esimest korda üle pika aja tulud-kulud reaalselt kokku klapitama. Linna finantsteenistuse poolt linnaasutustele antud käsk arvestada järgmise aasta eelarveprojekte tehes 25-protsendise kokkuhoiuga sellele viitabki.

Eelarvetasakaal on midagi, mille poole püüab nii riigis kui linnas võimul olijaid suunata ka ühiskonna vahikoera rolli täitev meedia. Delfi leiab aga, et Tallinna eelarve oleks pidanud tasakaalu saama juba mitu aastat tagasi, kui seda oleks olnud võimalik teha mitte karmide kärbetega, vaid kulude mittepaisutamise teel. Takistuseks kujunes ilmselt linnapea suurusehullus ning plaan valimised võita.

Valimised võideti. Linnakodanikud tunnevad nüüd oma nahal, mis hinnaga.