Need tuhat surnud eestimaalast ei tule ju teiste haiguste arvelt. Kuna tegemist on uue gripitüvega, siis lisanduvad need tuhat ohvrit tavapärasele suremusele. Nii et sotsiaalminister, kelle arvates paljud riigid on suhtumisest seagripi ning vaktsiini hankimisse üle reageerinud, peaks peeglisse vaatama ja piinlikkust tundma.

Kui võrrelda Eesti valitsuse tegutsemist seagripi puhul meile keeleliselt ja kultuuriliselt lähedaste soomlastega, siis erineb see põhjanaabrite omast nagu öö ja päev.

Soomes räägiti juba suvel sellest, et seagripi epideemia tuleb. Anti juhtnööre, kuidas tegutseda epideemia leviku takistamiseks, edastati teavet vaktsineerimisplaani kohta. Sügise tulles hakati kõikvõimalikesse avalikesse kohtadesse paigaldama desinfitseerimisvahendeid. Töötati välja uus süsteem töölt ja koolist puudumiste seadustamiseks epideemia ajal.

On võimalik, et "seirekomiskonis ja mujal töö käib", nagu Pevkur väidab. Ainult et avalikkus ei tea sellest tööst suurt midagi. Delfi leiab, et kui valitsuse eesmärgiks on niimoodi paanikat ära hoida, siis tegelikult võib lõplik reaktsioon vastupidine.

Kui seagripiepideemia omal ajal Eestisse jõuab, tekib paanika just nimelt tänu sellele, et valitsus on selle hetkeni ebamäärast häma ajanud ning oma saamatust ja/või rahapuuudust kaine suhtumisega välja vabandanud.