Delfi eksis pisut vaid nimedes. Marju Lauristin, keda me pidasime pealinnas toimuva vastaseks, on koostööd Keskerakonnaga erakonnasiseses kirjas ettevaatlikult pooldanud. Küll aga on selle vastu selgelt nooremate sotsiaaldemokraatide esindaja Hannes Rumm, kelle samuti erakonnakaaslastele saadetud kiri täna avalikkusesse lekkis.

Delfi nõustub suure osaga Rummi kirjast, välja arvatud üks lõik: "Ilmekas näide tulevasest "koostööst" on see, kuidas Keskerakond alavääristab meie esimeest."

Kuigi Keskerakond pakub Pihli abistamiseks muidugi ka oma abistava käe, teeb suurema osa tööst enda häbistamiseks siiski ära Jüri Pihl ise. Oli ju ometi tema ise see, kes vandus, et kui tema volikogu esimehe kohta ei saa, siis ta linnavalitsusse tööle ei lähe. Ei läinud nädalatki, kui esisots neelas alla hoopis väiksema palukese - säästva arengu ja järelvalvega tegeleva abilinnapea koha.

Suuremat poliitilist alandust on üsna raske ette kujutada. Eksministrist erakonna esimees teenimas keskerakondlikku linnavõimu ametis, milles tuleb hoolitseda ka kurikuulsa mupo eest... Lisaks ametis, mis on selgelt alamõõdulisem, kui volikogu esimehe koht, mis poliitilise kultuuri kohaselt peaks antud olukorras võimupartnerile kuuluma.

Jüri Pihl ei kahjustanud oma lubadusest taganemisega ainult isiklikku poliitilist kuvandit, vaid erakonna esimehena ka kõikide sotsiaaldemokraatide mainet. Lauristini hoolega mõõdetud sõnad seda mainet niipea ei paranda.