Ellsbergi sõnul ei ole USA jaoks Afganistanis nagu Vietnamiski mingit võitu ette näha ja Obama teab seda, vahendab Truthout.org.

Ellsberg usub, et Obama ei käitu mitte nii nagu ta arvab riigile parem olevat, vaid tegutseb nii nagu on parem talle, tema administratsioonile ja parteile, et vältida sõjaväelaste mässu.

See tähendab, et president suurendab tõenäoliselt märkimisväärselt USA kontingendi suurust Afganistanis.

Ellsberg ennustab, et Obama tuleb vastu Afganistani rahvusvaheliste vägede ülema kindral Stanley McChrystali soovile saata Afganistani 40 000 USA sõjaväelast lisaks, et sõjaväelased ei hakkaks avalikkuse ja kongressi ees rääkima, et Obama on olnud nõrk, ebamehelik, otsustusvõimetu, kohelnud terroriste liiga pehmelt ning seadnud ohtu USA sõdurite elud.

1971. aastal lekitas Ellsberg ajalehte New York Times Pentagoni dokumendid Vietnami sõja otsuste tegemise kohta. Paberid paljastasid, et valitsus jätkas Vietnami sõda hoolimata sellest, et seda ei peetud enam võidetavaks.

President Lyndon B. Johnson otsustas vägede hulga suurendamisega Vietnamis kaasa minna seetõttu, et armee esindajad ei hakkaks avalikkuse ees kuulutama, et Johnson loobus võidetavast sõjast.

Ellsberg kritiseeris kindral McChrystali lähenemist Afganistani sõjale. Lisavägede saatmine Afganistani ainult suurendab Ellsbergi sõnul Talibani jõudu.

„Mida rohkem vägesid me Vietnami saatsime, seda rohkem Vietcongi võitlejaid värvati. Mida rohkem vägesid me saadame Afganistani… Kõver näitab väga selgelt, et alates 2005. aastast on Taliban tagasi tulnud, olles olnud põlatud ja teotatud suuremas osas riigist. Kuidas on võimalik, et neid toetatakse nii palju, kui neid praegu toetatakse? Ainult ühel põhjusel: USA vägede suuruse tõttu, kellega nad võitlevad,” ütles Ellsberg.