Hinnanguliselt osales meeleavaldusel 500 inimest. Miilits arreteeris enam kui kümnendiku meeleavaldajatest, teatas Delfi reporter Moskvast.

“Saabudes Majakovski metroopeatuse esisele platsile oli tunne, nagu siseneks hirmu õhkkonda. Kogu plats oli tihedalt ääristatud laiguslises vormis võimuesindajatega, taamal ootasid sama pahaendelised eakad bussid, kirjaga “Inimesed”,” kirjeldas reporter.

Esialgu oli meeleavaldus rahumeelne. Mittenõustujad olid lubanud seekord protestiks võimude vastu teha mitte midagi muud, kui lihtsalt seista ja vaikida. Seisjate seas oli nii eakaid kui ka noori, lastega peresid kui ka päris vanureid. Mitmed neist kandsid loosungeid, millel oli kirjas “Täitke põhiseadust!”.

Võimud olid kiirkorras andnud loa korraldada platsil Suure isamaasõja võidu 65. aastapäevale pühendatud üritus, üheskoos näitlejate, supiköögi ja kõlaritest täie kõlaulatusega mürisevate sõdurilauludega.

Nii mitmedki selle ürituse osalejad ei jäänud end aurava supiköögi taustale soojendama — täna oli Moskvas esimest korda tõeliselt külm ilm koos lumesajuga — vaid tuli mittenõustujatega pahandama õige ja vale ajalookäsitluse üle.

Nii rahumeelseks ei jäänud meeleavaldus kauaks. Üsna pea hakkas rahvas spontaanselt skandeerima: “Vabadust, vabadust”. Pärast seda hakkas OMON tegutsema. “Aitab, aitab teile küll, hakkame liikuma,” hüüdsid võimumehed ruuporitesse hüüdes ja inimesi esialgu õrnalt, siis juba jõhkramalt edasi suruma hakates. “Sina, kutsikas, mind ei puutu,” kähvas üks hallipäine papi vahkvihas teda edasi astuma ärgitanud noore omonlase suunas. Ei aidanud, papi aidati seda kiiremini liikuma.

Siiski tuli ette ka rüselusi. Eriti siis kui metroost väljusid limonovlased, kes karjusid, näod Vene trikoloori värvidesse võõbatud: “Meil on vaja teistsugust Venemaad.” Nad ründasid jõhkralt läbi omonlaste aheliku ja rebisid lõkkele süütepulgad. Kauaks seda aktsiooni siiski ei jagunud, nad viidi kiiresti taamale omoni bussi varju.

Umbes sel hetkel sai sellel, kes antud platsil võimude käitumist kureeris, tsirkusest isu täis. OMON hakkas jõhkamalt inimesi kokku suruma, halastades aga siiski ajakirjanike peale, lubades neil piiramisrõngast läbi lipsata. Suure meediasumma ja vormis meeste saatel eskorteeriti minema tuntud eakas inimõiguslane Ljudmilla Aleksejeva. Väidetavalt olla Limonov ja Kasparov juba metroos kinni peetud.

Ürituse lõpule veeredes sai antud kontekstis irvitamisena tunduvate “Katjuuša” ja “Elu armastan sind” helide saatel täis ka enamus OMONI arreteerimisbusse. Mis sest, et mõnda neiut tuli kolleegide sõnul suisa patsipidi pokri lohistada. Rahva seas kostus selle peale valju skandeerimist: “Häbi, häbi!”