Meie staar Hannah kirjutab Londonist, et eestlastesse suhtutakse seal nagu idabloki kummalistesse olenditesse. Ma kujutan ette, et see suhtumine nüüd soodsamaks küll ei muutu, kui meie Balti naabrid, kellega me muu maailma jaoks nagunii ühesugused neandertallased oleme, selliste naljadega esinevad. Ja katsu sa austraallasest sõbrale seletada, et ju hakkab lihtsalt tühi kõht lätlastel viimast mõistust röövima!

Tõsi ta muidugi on — meteoriidilugu oli kahtlemata ajakirjandusele hea uudis. Kõigepealt ilmusid vahvad pildid ja video keevast nõiakatlast, mängu toodi tuli ja pimedus… Arutleti pikalt, millega tegu. Astronoomid ja geofüüsikud pakkusid juba võidu oma oletusi, politsei piiras objekti ümber. Õhus oli salapära.

Kui väljas valgeks läks, hakkasid teadlased kahtlema. Tekkis uus intriig. Kui see on võltsing, siis kes selle taga on? Ja miks? Esitati uusi teooriaid ja ilmusid uudislood „viimaste andmetega“.

Siis aga teatab üks kommunikatsioonifirma, et tegemist on tema turundustrikiga!

Läti naisminister käitub nagu ehtne meteoriit ja sülgab tuld ja tõrva. Politsei, päästeteenistused ja sõjavägi kiruvad, olles päev läbi kusagil auguserval passinud ja ennast lolliks teinud. Mitu teadlast kiristavad hambaid, olles liiga vara hasarti läinud ja kosmilisi teooriaid arendanud.

Lätlaste viha ja pettumust võib muidugi mõista. Tühja kõhuga on ka naljast arusaamine mõnevõrra raskendatud. See on ilmselt ka põhjuseks, miks kogu afääri lihtsalt muige ning kerge huumoriga ei võetud, vaid Läti siseministeerium näiteks ettevõtmise tellinud Tele2 teenustest loobus.