Stuudios olid sotsiaaldemokraat Jüri Pihl, IRLi liider Mart Laar, reformierakondlane Keit Pentus, roheline Marek Strandberg ja praegune keskerakondlasest linnapea Edgar Savisaar. Saadet juhtisid Lauri Hussar ja Andres Kuusk.
Vaata ülejäänud pilte SIIT.

Kandidaatide intervjuud enne saadet

Tallinna keskerakondlasest linnapea Edgar Savisaar arvas, et tänane “Valimisstuudio” enam inimeste meelsust palju ei muuda ning need, kes valima lähevad, on oma otsuse juba teinud.

Roheliste eestkõneleja Marek Strandberg nentis, et kampaania ajal oli erakonnal küll probleeme eetriaja saamisega, kuid samas tänaseks päevaks on nad oma olulised seisukohad edastanud ning nüüd on asi valijate otsustada.

IRLi liider Mart Laar tunnistas Delfile, et IRL, Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid on minevikus küll palju tülitsenud, kuid tema hinnangul on koos tehtud ära ka palju head tööd. Seda, et eeldused koostööks on head, näitab see, kes tahavad Tallinnas vahetust, märkis Laar.

Reformierakonna esinumber Keit Pentus ütles Delfile suhteid võimalike liitlaste IRLi ja sotsidega kommenteerides, et praegu on eeldused konstruktiivseks koostööks paremad kui varasematel aegadel. Paljudes asjades on valimisplatvormid üsna sarnased, lisas ta.

Sotside linnapeakandidaat Jüri Pihl ütles Delfile enne saadet, et täna IRLi juhi Mart Laari poolt esitatud 10 teemat, mis justkui peaks esindama IRLi, Reformierakonna ja sotside ühiseid suundumusi, on siiski eelkõige Laari nägemus. “Mulle torkas kohe silma üks puudus — töökohad. Neist seal juttu ei ole,” nentis Pihl.

Saatejuht Lauri Hussar ütles intervjuus Delfile, et “Valimisstuudio” formaat on ennast väga hästi õigustanud. Kui stuudio oleks olnud ainult suuremate keskuste vaidluskoht, poleks mitmed ja erinevad Eesti omavalitsuste valupunktid nii palju kajastamist leidnud, selgitas ta.

Hussar tõi esile ka saate Vikerraadios edastatud osa, millele pole tema hinnangul meedias piisavalt tähelepanu pööratud. Viietunnistes saadetes said tema sõnul sõna väga paljud kohaliku elu arvamusliidrid.

Vaata fotodelt meeleolu enne saadet!

Mille üle saatekülalised vaidlesid?

23.11

Saatejuhid: “Minge homme kindlasti valima!” Aplaus. Saade on läbi.

23.10

Küsiti võimalike koalitsioonipartnerite kohta.

Pihl ei välistanud midagi: “Las valija otsustab.”

Laar ütles selgelt välja, et peab võimalikuks koalitsiooni moodustamist Reformierakonna, sotside ja ka rohelistega.

Pentuse vastuseks oli kolmikliit — Reformierakond, IRL ja sotsid.

Strandberg: “Valige väikseid, suured saavad omadega ka ise hakkama.” Samuti leiab ta, et mida mitmekesisem on võim, seda parem.

Savisaar: “Ma arvan, et me saame hakkama ka ilma koalitsioonita. Kuid me oleme ka huvitatud mitmekesisusest nagu Strandberg ütles.” Seega lubas linnapea ka teistele koostööd pakkuda nagu ka pärast eelmisi valimisi tehti.

23.06

Publikust küsiti Tallinna pikema aja plaane. Savisaar peab oluliseks Tallinna kasvamist ja eeskuju riigile, kuidas heaolu saavutada. Laar ja Pihl mainisid ka koostööd Helsingiga.

22.49

“Kui linnapeaks on inimene, kes tahab olla peaminister, siis tegeletaksegi pidevalt valitsusega kemplemisega,” kirjeldas Pentus probleemi.

Pentus ja Laar olid mures Tallinna negatiivse eelarve ja võlakoorma pärast, mis pidi “Lätit meenutama”. Pentus väidab, et Tallinn on 2,4 miljardi krooniga miinuses. Isegi ilma majanduslanguseta oleks Tallinna linn raskustes, väitis Laar ning on eriti kurb selle pärast, et need suured summad on tihti läinud linnaaparaadi enda ülalpidamiseks.

22.44

Savisaare lubadus: “Kui Ansip ja Ligi praeguse 2010. aasta riigieelarve raames püsivad, siis olen nõus neid esitama Tallinna linna aukodanikeks. Aga ma olen skeptik.” Linna enda eelarve moodustamisega aga olevat tema sõnul veel aega ning oodatakse ka riigieelarve saatuse selgumist.

22.37

Stuudiost küsiti aga endiselt, millal jõuab 25% kärpiv käskkiri lasteaedadesse või millal see käskkiri tühistatakse. Savisaar aga ütles, et ta ütles selle nädala alguses selgelt, et lasteaedasid finantseeritakse 2010. aastal samas mahus nagu 2009. aastal.

22.27

Keit Pentuse sõnul sõltub Tallinna lasteaedade saatus ainult Tallinna linnast. Need rahad, mille ärajätmises linn riigi valitsust süüdistab, olid mõeldud omavalitsustele spetsiaalselt uute kohtade ehitamiseks ja neile omavalitsustele, kel sellega probleemid olid. Kärpeid sellega ei saavat õigustada, sõnas reformierakondlane.

“Kirjutage siin alla ja lasteaiad saavad rahulikult edasi hingata,” võttis Pentus välja kurikuulsa lasteaedade raha kärpiva käskkirja sooviga, et linnapea selle otsesaates allkirjaga tühistaks. Savisaar lehvitas aga vastu abilinnapea Kaia Jäppineni allkirjaga eelarveprojekti, kus olevat kirjas, et 2010. aastal on lasteaedade rahad samad, mis 2009. aastal.

“Nii kaua, kui seda käskkirja pole tühistatud, kärbitakse lasteaedadelt endiselt 25%,” võttis pentus vaidluse kokku. Savisaar aga teatas, et lasteaedade juhatajad käivad tema juures kaebamas, et Keit Pentus kiusab neid.

Laar kutsus kolleege rahulikumalt võtma ja “asjast rääkima”. Samas soovitas ka tema Savisaarel käskkiri otsesaates tühistada, Pentusel aga Savisaare pakutud projektipaber vastu võtta. “Kõik oleksid õnnelikud ja asi selge.” Kokkulepet aga ei tulnud.

22.22

“Ma arvan, et ka Strandbergil on kasulik kuulata seda, mis ma räägin,” viskas Savisaar nalja, kui tema pika jutu katkestas saatejuht märkusega, et Strandberg pole tükk aega sõna saanud. Strandberg väitis, et linna propagandamasinat tehakse laste ja muude linlaste arvelt. Samale teemale juhtis enne tähelepanu ka Laar.

22.19

Savisaar vastas publiku poolt esitatud küsimusele, miks Tallinna linna munitsipaalmeediat kasutatakse Keskerakonna hüvanguks, sellega, et võttis taskust paberi, kust luges ette munitsipaalmeedia tsitaate ajast, mil Reformierakond Tallinnas valitses.

22.15

“Sa ei ole mitte see mees, kes peaks siin korruptsioonist rääkima!” vastas Savisaar Laari poolt esitatud süüdistustele Tallinna praeguse linnavalitsuse korruptsiooni kohta ning tuletas meelde teemasid nagu rublatehing ja Iisraeli relvaafäär.

22.09

Keit Pentus peab Savisaare äsjast koostööettepanekut lihtsalt üheks kampaania osaks ja seetõttu Reformierakond sellega ka kaasa ei läinud.
Pentuse arvates võrdus ettepanek sellega, kui kuri metsloom teatab, et tule, ma söön su peagi ära.

Savisaar aga väidab, et ettepanek tehti täiesti tõsiselt, et mitmeid olulisi teemasid depolitiseerida.

“Sa oled meil vana naljahammas ja said ka punktid kirja,” pidas ka Laar Savisaare ideed valimiseelseks trikitamiseks.

Pihl peab Savisaare koostööettepaneku teemasid tõsisteks, kuid see, et selline ettepanek tehakse kaks päeva enne valimisi, muudab tema hinangul asja kentsakaks.

22.05

Strandberg: “Rohkem kergliiklusvahendeid. Ühistransport peaks pikas perspektiivis olema ühekülgsem, et poleks nii palju erinevaid transpordiliike.” Tõi näite Helsingist, kus linnas on ühistranspordiks tramm ja bussid on ühenduse pidamiseks linna lähivaldadega. Autode vastu ristisõtta ei lähe, pigem leiab, et kui on ilma autota liikumine piisavalt mugav, siis auto kasutamine ka väheneb.” Linn peab olema inimeste jaoks, mitte autode, majade või teede jaoks. See on roheliste mõttemaailm, mille poolest teisteks erinetakse,” selgitas ta.

22.01

Savisaar: “Solarise probleem on tõsine probleem, selle üle ei maksa nalja teha. Samasugune probleem on ka võidusammas. Ma ei võrdleks neid, aga ma näen iga päev üle väljaku selle samba juures probleeme.” Jutt oli vastuseks Mart Laari kriitikale, et Tallinn avab uusi ehitisi avamise enda pärast ning ehituse kvaliteet kipub teisejärguline olema.

21.50

Tallinna Vee teemadel väitis Laar, et probleemid tulenevad praeguse linnavalitsuse halbadest otsustest. “Kui Keskerakond, midagi head pakub, siis pole mõtet seda materdada,” kommenteeris ta Savisaare sotsiaalsete töökohtade teemat. Kuid seda tuleb teha Laari sõnul teistmoodi ja eesmärgistatult.

21.49

“Taksonduses on muidugi vaja muutusi,” vastas Savisaar küsimusele, miks Tallinna taksonduses halb olukord on. Ta lubas kerge huumoriga, et kunagi on kõik Tallinna taksod rohelised ja nende hind on madalam. “Võin teile öelda, et meil on viimastel päevadel kontol raha 200-330 miljonit,” väitis linnapea linna eelarve teemal.

21.47

Strandbergi puhul toodi esile, et ta ise tegelikult ei kandideeri. Roheliste juht ütles, et tema erakond on teda linnapeaks kutsunud ja seetõttu ta ka täna stuudios viibib.

21.46

“Kodu omanikud on oma kodu juba üks kord ära ostnud, pole õiglane, et nad veel maamaksu peavad maksma,” sõnas Keit Pentus pealinna maamaksu teemat kommenteerides.

21.43

“Kas teie pilk paneb korruptandid värisema?” küsis Andres Kuusk Jüri Pihlilt viidates Marju Lauristini ütlusele. “Küllap ta rääkis korruptantidest jah,” tõdes Pihl muiates.

21.41

Saade sai alguse. Tutvustatakse osalejaid.