Ühe kinnipeetava päevaseks toidurahaks on ette nähtud 29 krooni, selle eest saab arestant peale lõunasöögi hommikuks ja õhtuks tassi suhkruga teed ja saiakese. Pool pätsi leiba on päevanorm, see jagatakse välja koos lõunase toiduga.

Prefektuuri korrakaitseosakonna ülemkomissar Gunnar Suur ütles Pärnu Postimehele, et inimest karistatakse vabaduse äravõtmise, mitte näljaga. “See karistuse hulka ei kuulu ja sellepärast peavad inimesed korralikult süüa saama,” ütles ta. “Siin saab oluliselt paremini süüa kui näiteks haiglas,” ütles arestimaja toidujagaja Ljudmila Turkova.

Söök toimetatakse arestimajja trahterist Kuld Lõvi, sest see firma võitis arestimajas kinnipeetavate toitlustamiseks välja kuulutatud konkursi. Suur kinnitas, et nad on oma partneriga rahul.

“Supp on korralik, liha on sees ja vitamiinid ka — kapsad ja porgandid,” ütles Turkova. “Arestiga karistatud ütlesid, et nemad hakkavadki siin elama, et siin on väga hea,” lisas Turkova “Mis siin viga, teki ja pesu anname, ja tualettpaberit. Väljas nad seda ei saa.”

Kord nädalas viiakse arestandid dus^i alla, kui nad seda soovivad.

Suur ütles, et politseile pole riik veel nii lahkelt eelarveraha eraldanud, et arestimajas tõsisem remont ette võtta. “Aga oleme seda vähemalt puhtana hoidnud, olen selles suhtes väga range,” kinnitas Suur.

Muidugi on arestikambrites remondi tegemine nagu hane selga vesi, sest õige pea muudavad kinnipeetavad need endiseks. Alles hiljuti tehti ühes kambris remont, nüüd ei saa enam arugi, et see teistest ruumidest millegi poolest erineks. “Kõik lõhuti ära, millest jõud üle käis: seinad, trellid,” ütles Suur.

Pärnu arestimaja kõige kuulsam kinnipeetav on Martin Müürsepp. Kõvade promillidega mees võeti jaanipäevajärgsel hommikul Pärnus rajalt maha, arestimajja toodi aga seetõttu, et ta saatis auto peatanud politseinikud pikalt, näitas keskmist näppu ja sõimas trossideks.

Arestimajas veetis kuulus korvpallur vaid ühe öö. Hommikul viidi ta kohtuniku juurde, kes mehele kopsaka trahvi määras.

Suur tõdeb, et tahvlikest kirjaga “Siin kambris magas peatäit välja Martin Müürsepp” nad kambriuksele küll ei kinnita, aga vahetevahel tuletavad politseinikud kuulsuse “külaskäiku” siiski meelde.

Pärnu arestimajas oli eile 54 vahialust.