Teatavasti otsustas Washington poolootamatult loobuda Poola ja Tšehhi Vabariigi „teenetest" - esimesse pidid tulema tõrjeraketid ja teise riiki radarijaam.

Sellise avalduse tegi väljaande Defense News teatel USA kaitsesekretäri Robert Gatesi abi rahvusvahelise julgeoleku küsimustes Alexander Vershbow, kes mainis ka, et Kiievi ametiisikud on „ilmutanud“ huvi oma territooriumile paigutava radarijaama vastu.

Need Pentagoni plaanid on seotud uue raketitõrjesüsteemi arhitektuuri rajamisega Euroopasse.

Vershbow rääkis väljaandele, et pärast loobumist eelmisest raketikavast loobumist tabas Moskvat „eufooria" oma „võidu" üle, kuid Vene ametiisikud on teadvustanud endale, et uus plaan näeb ette veelgi suurema raketikoguse ja AEGIS süsteemidega laevade paigutamise Venemaa piiride lähedusse.

„Mulle tundub, et see eufooria on möödumas," rõhutas Pentagoni "peremehe" Gatesi abi Vershbow.

USA president Barack Obama kinnitas 17. septembril, et USA loobub oma senisest raketikilbi plaanist, mille raames oli kavas rajada raketikilbi osasid ka Poola ja Tšehhi territooriumile, ning asendab selle uue raketikaitseplaaniga.

Väidetavalt oli selle põhjuseks Iraanist lähtuva ohu ülehindamine. Moskvas võeti see uudis vastu positiivselt, teatades vastuseks, et mobiilseid taktikaliste raketikomplekse Iskander Kaliningradi oblastisse ei viida. 

Venekeelne BBC kirjutab, et reedel toimus Moldova pealinnas Chişinăus Nõukogude Liidu mantlipärija SRÜ tippkohtumine, millel viibinud Ukraina president Viktor Juštšenko teatas aga, et tema pole USAlt küll ettepanekut raketitõrje elementide paigutamiseks saanud.

Vene esindaja NATOs Dmitri Rogozin kardab USA rakette