Möll ja kired algasid paar päeva tagasi, mil Eesti Päevalehes ilmunud küsitlus kuulutas Tallinnas Keskerakonna kindlat võitu. Rahulolematud olid kõik. Keskerakond sellepärast, et nüüd on nende valijad uinutatud ja hoopis vastaspoole eest hääletajad igal juhul valima minemas. Teised erakonnad on aga ahastuses, sest valijatega suhtlemine nii drastilist allajäämist küll ei ennusta.

Delfi leiab, et kurvastamine ja rõõmustamine on uuringute puhul tavaline, aga sellest hoolimata võiks ühiskonnas maha pidada arutelu, et kui mitu päeva, nädalat või kuud enne valimisi ei tohiks uuringuid korraldada. Delfil pole ses küsimuses kindlat seisukohta ja küllap ka poliitikute seisukohad kõiguvad vastavalt hetkeolukorrale. Samas võib avaldatud uuring mõjutada valimistulemusi platvormidest, maailmavaatest või skandaalidest enam. Teisalt oleks uuringute piiramine osaliselt samm tagasi.

Ühe variandina võiks erakonnad kokku leppida, et kas, kes ja millise intervalliga võiks enne valimisi uuringuid välja paisata. Siis ei tohiks asjaosalistel olla ülemäära pahameelt. Praegu tellivad parteid pisikesi küsitlusekesi, meediaväljaanded natuke suuremaid ja kokkuvõttes on pilt kirju, aga intrigeeriv.

Valimiseelsed küsitlused on nagu sidur, pidur ja gaas. Mõnele annab see vaid hoogu, mõne paneb mõtlema, mõni aga lööb käega. Ei saa salata, et vürtsi lisavad uuringud igal juhul. Nüüd sõltub juba erakonna enesekindlusest, kas iga uuringu järgi närvitsema hakata või targu oma propagandat edasi teha.