Delfi tunnustab Soome ajakirjanduse mõjuvõimu ja peaministri soovi skandaal kiiresti päevakavast maha võtta. Ja maha võtta tõe väljatoomisega, mitte keerutamisega.

Praktiliselt kõikidel Eesti tähtsamatel poliitikutel on koduehitusega kaasnenud skandaalid ja mitte keegi pole suhtunud probleemi sama jõuliselt kui Soome valitsusjuht. Eestlased on esmalt vaikinud, siis süüdistanud ajakirjandust laimus ja vales ning alles seejärel on tõde vargsi pinnale ujunud. Toome mõne näite: Lennart Meri, Toomas Hendrik Ilves, Arnold Rüütel, Tiit Vähi, Mart Laar jne. Enam nimekamaid kujusid Eesti poliitikas pole. Samas on nad ühiskonna moraalimõõdikuteks.

Neist eredamad vaidlused olid Meri ja Ilvese ehituseks vajaliku maa saamise, ehitajate leidmise ja maksude läbipaistvusega jne. Nii Meri kui Ilves jõudsid oma häärberite ehitamisega ka kohtuuksele. Me loomulikult mõistame riigipeade soovi kaitsta oma kodu ning privaatsust, kuid ühiskonna läbipaistvuse huvides päästnuks kiired ning ausad vastused ülemäärasest mürast.

Tuleme ühiskonnast, kus olime kõik surutud kitsastesse ja üldiselt väga sarnastesse raamidesse. Nüüd, mil võimalused mõõtmatult ja kontrollimatult suurenenud, tahavad kõik teostada igipõliseid unistusi. Aga tihti on unistus tegelikest võimalustest suurem. Ausate võimaluste üle hämades langeb poliitikute usaldusväärsus ja meie demokraatia läbipaistvus.

Ütleme pealkirjas, et soovime pääseda Eesti poliitikute koju. Oleme kahjuks sooviga hiljaks jäänud, nagu ka Soome peaminister oma ülla eeskujuga. Meie praegune ja ka tulevane poliiteliit on kodud valmis saanud, nagu ka oma muud kinnisvaraprojektid. Tulevane eliit on ehk natuke targem, ausam ja läbipaistvam.

Meedia huvi ei ole kollane uudishimu, meedia püüab rõhutada, et eliit on eeskuju ja eeskuju peab olema aus. Nii väldime kaksikmoraali ning hoiame riigijuhte heas mõttes valvel. Aus inimene ei pea kunagi meedia pärast muretsema.