Ahmadinejad kõneles sõjaväeparaadil Teheranis, millega näidati Iraani sõjalist võimsust ja tähistati aastatel 1980-1988 kestnud Iraani-Iraagi sõja alguse aastapäeva. Endise Iraagi diktaatori Saddam Husseini alustatud sõjas kaotas elu hinnanguliselt miljon inimest, vahendab Associated Press.

„Meie relvajõud lõikavad maha igaühe käe maailmas, enne kui see vajutab Iraani rahva ründamiseks päästikule,” ütles Ahmadinejad.

Ahmadinejad lisas, et Iraani sõjaline valmisolek on selline, et ükski jõud ei julge mõeldagi rünnakust Iraani vastu. Iraani rahvas astub vastu kõigile vallutajatele.

Ahmadinejad väljendas pahameelt võõrvägede kohaloleku üle piirkonnas, pidades silmas USA vägesid Iraagis, ja ütles, et on vastuvõetamatu, et mõned paigutavad oma vägesid piirkonda, mis asub tuhandeid kilomeetreid eemal.

Iraani president süüdistas välisriike ebakõlade tekitamises Lähis-Ida riikide vahel, samas kui Iraan üritab tema sõnul edendada vendlust ja kõigi rahvaste rahumeelset kooseksisteerimist.

Sõjaväeparaadi varjutas aga õnnetus. Teisipäeva varahommikul kukkus Teheranist lõunas põllule sõjaväelennuk. Riiklik uudisteagentuur IRNA teatas, et lennuk osales paraadi puhul korraldatud lennušõul. Õnnestuses sai surma seitse inimest. Iraani raadio teatel oli tegemist transpordilennukiga.

Lennušõust võttis osa erinevat tüüpi lennukeid, sealhulgas USA-s valmistatud reaktiivhävitajaid ja pommitajaid, Vene päritolu MiG-29 ja Su-24 ning Iraani oma Saeqeh-tüüpi lennukeid.

Esimest korda näidati paraadil Vene päritolu Tor-M1 õhukaitsesüsteemi, mis on mõeldud Iraani tuumarajatiste kaitseks õhurünnakute vastu.

Paraadil näidati ka erinevat tüüpi Iraani rakette, sealhulgas Shahab-3 ja Sejjil, mille tegevusulatus on vastavalt 2000 ja 1900 kilomeetrit, võimaldades seega rünnata Iisraeli ja USA baase Lähis-Idas ja Euroopas.