Saksamaa välisministri Frank-Walter Steinmeieri ja tema Beneluxi maade kolleegide initsiatiivil koostatud raportis jõutakse järeldusele, et viiepäevase sõja põhjustamises on süüdi Tbilisi, kuid Moskva eskaleeris konflikti, saates piirkonda suurel hulgal oma vägesid, kirjutab Spiegel.

Rahvusvaheline komisjon, mida juhib Šveitsi diplomaat Heidi Tagliavini, soovib oma raportit kuni järgmise nädalani salajas hoida, sest tahab vastuolulisi tulemusi kõigepealt New Yorgis esitleda ÜRO peasekretärile Ban Ki-moonile. Seejärel viiakse komisjoni uurimistöö tulemustega Brüsselis kurssi 27 Euroopa Liidu liikmesriigi suursaadikud ning Gruusia ja Venemaa valitsused.

Raporti avaldamine päästab tõenäoliselt valla uue debati sõja süüdlase üle. Gruusia president Mihheil Saakašvili on juba kaevanud, et „mõned idioodid ütlevad, et meie alustasime sõda”. Tbilisi kardab peamiselt, et raport kahandab tema võimalusi liituda lähemas tulevikus NATO-ga.

Veebruaris teatati, et Tbilisi soovitas komisjoni koosseisust välja arvata mõningad liikmed, keda pidas ebaobjektiivseteks. Reintegratsiooniminister Temur Iakobašvili väitel saavad mõned eksperdid raha Venemaa gaasimonopolilt Gazprom, vahendab Lenta.ru.