Eesti Teaduse ja hariduse andmesidevõrgu EENeti direktori kohusetäitja Mihkel Kraavi sõnul on seni domeeninimede registreerimise ja haldamise kulud tasutud haridusministeeriumi eelarvest ning EENet töö eest nimesoovijatelt raha küsinud pole.

Ministeerium on aga jõudnud otsusele, et vahetud haldamisega seotud kulud tuleb katta nimesoovijate enda poolt ning maksumaksja neid kulusid enam katma ei pea. Argumendiks on ka domeeninimede maksu kehtestamine rahvusvahelise domeenide haldaja IANA poolt, mida EENetil tuleb tasuma hakata, rääkis Kraav reedel BNS-ile.

Praegune ajakava näeb ette, et .ee domeen läheb tasuliseks 2002. aasta algusest ning domeeni haldamise eest tuleb maksta EENetile 300-400 krooni aastas.

“Domeeninimede registreerimisel on peamiseks piiranguks internetti korraldavad dokumendid ehk RFC-d, lisaks on igal riigil ka oma registreerimise kord, mille puhul meie oleme eeskuju võtnud peamiselt Põhjamaadest,” selgitas Kraav.

Uue korra järgi on EENet vaid registripidaja ning registreerijateks võivad aga olla kõik pädevad teenusepakkujad.

Registripidaja ja registreerijate vahel sõlmitakse lepingud. “Mis puutub registreerijasse ning tema klienti, siis seda suhet EENet reglementeerida ei taha, usutavasti on enamusel nimekasutajatest praegugi nimeserveri teenuse pakkujaga lepingud,” lisas Kraav.