2005. aastal tuli Võrumaa Vana-Roosa Jakobi kogudusse praktikant Malle Kruusma. Varstu valla inimesed rõõmustasid täiskohaga vaimuliku üle, talle eraldati korter ning vald kinkis kogudusele auto, et praktikant saaks käia vaimulikke talitusi läbi viimas, kirjutab LõunaLeht.

Kirikus ei olnud inimestest puudu ja tänavu kevadel näitas kogudus usaldust Kruusma vastu sellega, et saatis peapiiskopile 200 allkirjaga pöördumise, milles paluti ordineerida naine koguduse täieõiguslikuks kirikuõpetajaks.

Koguduse eelmine hooldajaõpetaja ja seega Kruusma ülemus oli Vastseliina kirikuõpetaja Toivo Hollo, hiljem sai aga hooldajaõpetajaks Mait Mölder. Tänavu kevadel aga keeldus viimane andmast Kruusmale pastoraalseminari lõpetamiseks (mis on kirikuõpetajaks ordineerimise eeltingimus) vajalikku soovitust. Pärast jaanipäeva keelas Mölder Kruusmal jumalateenistuste pidamise ja vaimulikud toimingud ning juulikuus kõrvaldas täielikult koguduse tööst.

Mölder on varem oma otsust ajakirjandusele põhjendanud sellega, et naisel pole välja arenenud voorusi ega „vajalikke kvaliteete“, mis vaimulikul peaksid olema.

Ent miks lasti siis naisel tervelt neli aastat koguduses töötada?

Malle Kruusma arvates on tema kõrvaldamise üks põhjuseid see, et ta on naisterahvas. Ka polevat ta suutnud leppida oma mentorite, eeskätt Hollo käitumisega. Naine väidab oma eelmise ülemuse kohta selge sõnaga, et too on purjus peaga sundinud teda enda ees põlvitama ja ta kätt suudlema, teinud seksiteemalisi nalju, teda laimanud ja üldse korduvalt kirikuõpetaja ametile kohatult käitunud.