Muinsuskaitseameti nõuniku kinnismälestiste alal Maili Roio sõnul on Austria firma soov on lennuk Saaremaa ranniku lähedalt merepõhjast üles otsida, üles tõsta, Eestist ära viia, korda teha ja pärast maha müüa, Eesti seadused seda aga ei luba. Roio ütles: “Firma tegevus on seotud eeskätt äriliste kaalutlustega,” kirjutab Meie Maa.

Roio sõnul saaks vanade lennukite taastamisega tegelev Austria firma Sandy Air lennukivraki ülesleidmise ja ülestõstmise korral selle Eestist viieks aastaks välja viia, et see korda teha. Pärast seda tuleb aga lennuk riigile tagastada ja eksponeerida näiteks mõnes siinses muuseumis.

24-aastaselt Ameerika hävituslennukite tabamustest Saksamaal hukkunud Walter Nowotny oli II maailmasõjas esimene lendur, kes tulistas alla üle 250 vastase lennuki ning on tänapäevani õhuvõitude poolest maailma hävituslendurite hulgas edukuselt viiendal kohal. Austerlaste huvi lennuki vastu on põhjandatud sellega, et 1941. aastal Saaremaa lõunaranniku lähedal alla tulistatud Nowotny sündis Austria linnas Gmündis.

Eesti saatkonnast Austrias öeldi, et kuigi veel kevadel oli Sandy Airi huvi lennuki leidmise ja ülestõstmise vastu suur, siis praegu pole saatkonnaga enam ühenduses oldud.