Vastava avalduse tegi 1. septembril ühisel pressikonverentsil koos Venemaa valitsusjuhi Vladimir Putiniga infoagentuuri Interfax vahendusel Poola peaminister Donald Tusk.

Vene peaminister Putin viibib Poolas Teise maailmasõja puhkemise 70. aastapäevale pühendatud üritustel koos teiste Euroopa riikide juhtidega poolakate kutsel.

Tuski sõnul lepiti kokku, et loodavad uurimisgrupid, mis „tegelevad ühise ajaloo keerukate küsimustega, ei hakka alluma poliitika survele".

Poola peaminister rääkis ka, et kohtumisel Putiniga ei üritanud nad koheselt töötada välja ühist positsiooni sõja alguse põhjuste kohta, vaid jätavad selle ajaloolastele, kuna tegu on teemaga, mis „nõuab nii poliitikute kui ka rahvaste vahelist usaldust".

14 000 Poola ohvitseri ja sõduri hukkamine 1940. aastal Katõnis NKVD poolt on olnud aastakümneid Vene-Poola suhete valupunktiks.

Mõrvatud poolakate sugulased on üritanud korduvalt nõuda Vene kohtute kaudu õigust, kuid kohtu on keeldunud neid ohvreid represseerituteks tunnistama. Ka 2002. aastal kui Putin külastas presidendina Poolat, ootas Varssavi talt ametlikku vabandust.

Aastal 2008 andsid Vene eriteenistused Poolale üle selle massihukkamisega seotud arhiivid. 

Putini Sopotis tehtud avaldused

Putin palus II MS vigu mitte korrata