Peaministri sammud ja avaldused ei saagi olla sama hüsteerilised kui opositsioonil või ajakirjandusel. Ometi tundub, et Ansip ei ela päris samal planeedil kui meie. Kui neljapäeval otsustas ta tööandjatega tülli minna, süüdistades, et nad ei oska töötajaid hoida, siis eelarvepoliitika aus analüüs on peaministrile jätkuvalt võõras.

Ansipiga on raske diskuteerida, sõltumata faktidest. Ta on suurepärane jutumees, et mitte öelda demagoog. Kas keegi on ta ilmest ja pilgust mõistnud, et Eestis on majanduskriis? Mitte eriti, eks. Ta räägib Eesti elust teiste sõnade ja numbritega.

Ometi valitsuses on kirgi juba piisavalt, sest targad inimesed mõistavad olukorda sarnaselt - raha ei ole, esialgu ei tule ka juurde ja kõiki valdkondi ei saa enam võrdselt hoida. Kuna sügisel on tulemas ka valimised, siis sõdib igaüks oma märgi eest. Kellele on selleks õpetajad, kellele sotsiaaltoetused, kellele aga julgeolekukulud. Kõigil on neil ka õigus, kui olukorda hinnata valdkonniti. Tervikuna aga pole enam võimalik samamoodi jätkata. Võtta saab sealt, kust on midagi võtta. Suurim rahakott, mida niigi juba tühjendatud, on sotsaalministeeriumil.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo kirja kolleegidele saab hinnata mitmeti - mõnele on see tüli, mõnele aga traagilise olukorra kiretu ja aus ülestunnistus. Aaviksoo ei nori tüli, aga kaitseb ennast, erakonda ja püüab eelarvetegemises leida loogikat ning jätkusuutlikkust. Kuna õhk on kirgedest paks, siis ta sõnad kõlavad kõikide kõrvades erinevalt. Tegelikult oleks selle kirjas peituvad faktid pidanud välja ütlema peaminister.

Delfi ootab, et Ansip haaraks valitsusjuhi ohjad taas enda kätte. Terve suvi on räägitud kärbetest, aga kärbete pikemaajalist filosoofiat pole mõistetud. Valitsusel oli terve suvi aega omavahel arutada, mõtteid vahetada ja jälgida, mis maailmas toimub. Seda aga ei tehtud. Nüüd, mil puhkused läbi, alustatakse nullist. Ja palun - enam ei taha kuulata, et augusti keskel tuleb teise kvartali majanduskasvu ülevaade, millest johtuvalt tehakse edasised otsused. Langus tuleb ca 20% - sellest räägivad juba ammu kõik asjatundjad. Seda kiiremini peaks tegutsema!