Täna hommikul toimunud toimunud pressikonverentsil kinnitas Harri Tiido, Eesti suursaadik Afganistanis ja Eesti eriesindaja Afganistani ja Pakistani küsimustes, et Eesti jaoks on Afganistan kõige tähtsam sõjaline missioon.

Kaitseväe Peastaabi ülem Neeme Väli sõnul läheb lisakompanii Afganistani tagamaks valimiste ajal turvalist keskkonda. “Üllatusi taktikalises plaanis ei oota, kuigi keskkond on keeruline ja tegevus intensiivne,” sõnas Väli, et karta ei ole midagi, millega väljaõppe saanud jalaväelane toime ei tuleks.

Tiido sõnul on tänavune aasta Afganistani jaoks murranguline ning oluliseks saavad afgaanide meeleolud pärast valimisi ning see, kas nad on valimistes pettunud või mitte. Lahenduse peaks saama ka küsimus, kas ameeriklastel koos liitlastega õnnestub Taliban riigist välja suruda.

Praegu teenivad Eestist Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis jalaväekompanii Estcoy-8, logistiline toetuselement NSE-7, staabiohvitserid ja staabiallohvitserid. Homme lisandub neile ka Estcoy-9. Eesti jalaväekompanii teenib rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude koosseisus Suurbritannia alluvuses.

Kaitsevägi osaleb Afganistanis NATO juhitud sõjalisel operatsioonil alates 2003. aastast. Hiljuti hukkus Afganistanis vaenase rünnakus veebel Allain Tikko.