Meediku hinnangul on kõige suuremaks ohuks biotehnoloogiaekspertide hulga kiire kasv, info kättesaadavus bioloogiliste ja bakterioloogiliste preparaatide retseptuuri kohta ning üksikute bioterrorismi juhtude liigitamine loomulike epideemiate ja nakkuste kategooriasse.

Oništšenko sõnul on kõige tõenäolisemateks bioterroristide poolt levitatavateks nakkusteks — rõuged, siberi katk, katk, botulism, tulareemia ning hemorraagilise viiruspõletiku erivormid.

Veel üheks ohuks peab arst vähetuntud või päris tundmatute viiruste või bakterite levitamist. Maailmas on tema sõnul teada 5.000 viiruse liiki, millest läbi uuritud on vaid neli protsenti. Teadaolevast 4700 bakteriliigist on läbi uuritud 12 protsenti, 69.000 seeneliigist viis protsenti.

Siberi katku leviku kohta ütles Oništšenko, et tegemist on “piibliaegse nakkusega” ning tänaseks on kogutud suur kogemustepagas selle ravimiseks. Meediku hinnangul on antraks “normaalne haigus, kui õigel ajal ravima hakata”.

Siberi katku esineb tänapäeval pea kogu maailmas, Venemaal on käesoleval aastal registreeritud 10 haigusjuhtumit.

“Kõigil juhtudel oli tegemist olmelise nakatumisega,” kinnitas arst. Ta lisas, et Venemaal vaktsineeritakse igal aastal siberi katku vastu 60-70 tuhat inimest.