Möödunud nädalal eemaldasid Tartu Ülikooli Kliinikumi näo- ja lõualuukirurgid 19aastaselt Tallinna noormehelt healoomulise lõualuukasvaja, kuigi nende Tallinna kolleegid olid juhtumit nimetanud ravimatuks Parry-Rombergi sündroomiks, jättes poisi arstiabita.

Sünnitraumaga ilmale tulnud poisi probleemidele ei toonud aastaid lahendust visiidid hambaarstide juurde, tema ülalõualuu vasakul poolel ei hakanud hambad kasvama, kirjutab Postimees. Alles 1999. aastal suunati poiss Mustamäe haiglasse näo- ja lõualuukirurgia ja kõrvahaiguste kliinikusse.

“Siis öeldi meile esimest korda, et tegu on healoomulise kasvajaga,” rääkis poisi ema. Poisi enda sõnul mõjus uudis talle šokina, sest aastaid oli tal ravitud põskkoopapõletikku.

Poissi opereerinud raviarsti sõnul ei esinenud noorukil peale hambumuse puudumisest tingitud näopoole atroofia ühtegi teist Parry-Rombergi sündroomi sümptomit.

Peale seda, kui poisi ema oli kohtunud sotsiaalminister Eiki Nestoriga, et teada saada, miks tema poega oli sündimisest saadik valesti ravitud, teatati perekonnale, et diagnoosi on muudetud ja nende poeg põeb Parry-Rombergi sündroomi.

“Patsiendi õiguste seisukohast on tegemist väga kurva juhtumiga,” meenutas patsientide esindusühingu esinaine Eva Tiitus. “Patsient peab taluma aastaid vintsutusi seetõttu, et arstid omavahel ei suhtle ja oma arvamusest ei tagane,” ütles ta.

Tiitus soovitas poisi vanematel TÜ Kliinikumi minna ning TÜ stomatoloogiakliiniku juhataja Edvitar Leibur ei kahelnud Märdi ravifotosid vaadates, et tegu on kasvajaga.

Mustamäe haigla näo- ja lõualuukirurgia ja kõrvahaiguste kliiniku juhataja Siiri-Mai Hansteini sõnul lõpetati poisi ravi siis, kui poiss Tartusse õppima läks. “Mina tegin kõik õigesti ja jään oma sõnade juurde- poisil on Parry-Rombergi sündroom,” ütles ta.

Parry-Rombergi sündroom on harvaesinev haiguste kompleks, mille puhul ilmnevad koordinatsioonihäired ja kuulmisaparaadi kahjustused, lisaks punnsilmsus ning näo- või näopoole alaareng.