Äkilisemaks läks üritus siis, kui kõnepulti tuli majandusminister Juhan Parts. Parts sai vaevalt rääkima hakata, jõudes töötuskindlustushüvitisteni, kui rahvamass ta välja vilistas ja “buutas”. Parts ärritus ka ise natuke ning küsis, kas inimesed tahavad teda kuulata või mitte.

Delfiga vestelnud meeleavaldajad ütlesid siiski, et Partsile tuleb selles osas au anda, et ta ainsa parempoolsena sündmuskohale julges ilmuda ja veel kõnega esineda.

Vaata ülejäänud pilte SIIT.

Päris meeleavalduse alguses pidid korraldajapoolsed korrapidajad kohale ilmunud Öise Vahtkonna liikmetel paluma, et need kaasatoodud plakati minema toimetaksid. Plakat nõudis suhete parandamist Venemaaga ja Ansipi valitsuse tagasiastumist ning sel puudus seos meeleavalduse sisuga.

Kuna plakati ärapanemisest keelduti, tuli sekkuda politseil. Et protestijad hoidsid plakatist kinni, pidi politsei selle näpitsatega lahti lõikama ja ära võtma.

Esimene kuulajaskonna elavnemise märk saabus kella 14.20 ajal, kui rahvamass laulis marsitaolisel viisil varem laiali jaotatud laulusõnu. Kõlasid sellised fraasid: “valitsusel vesi ahjus, taaderideraa, maha mängivad nad rahvast, taaderideraa”, “kääri käised ülesse ja asu enda kaitsele”, “valitsusel viimsed päevad, suurest hirmust püksid märjad”.

Eesti transpordiühingute töötajate ametiühingu esimehe Peep Petersoni kõne oli eelnevatest juba äkilisem ning rahva reaktsioon sellele oli vastav. Kõlasid ka hõiked “Maha Ansip!”.

Meeleavaldajad on Delfile öelnud, et ei protesteerita mitte ainult töölepinguseaduse, vaid üldise majandusolukorra vastu. Protestijad on enda sõnul nõus osalema ka streigis.

Vaata, kes veel meeleavaldajatega solidaarsed olid!

Ja mida mõned teisiti oleks teinud!

Delfiga rääkinud noor Keskerakonna liige Raivo märkis sotsiaaldemokraat Eiki Nestori kõnet kuulates, et kui sotsid oleks päris õiged sotsid, siis poleks nad üleüldse parempoolsesse valitsusse läinud.

“G4S turvamehed on platsi sisse piiranud, ühtegi autot läbi ei lasta,” rääkis Delfile üks kohalviibinutest. Riigikogu töötajatele on loodud piirdenööridest koridor, et nad lossi pääseksid.

Samal ajal pikutas lossi ees endiselt Eesti Energia vastu protestiv Arvo Ilisson, keda meeleavalduse ettevalmistused ei paistnud segavat.

Lossihoovi sõitis pealtnägijate sõnul ka kolm koormatud politseibussi.

Toompeal kõlasid kuuldused, nagu oleks meeleavalduse ohjamiseks ka veekahuri välja toodud, kuid julgestuspolitsei pressiesindaja lükkas need kuuldused ümber.

EAKL nõudis oma meeleavaldusega, et valitsus täidaks 23. aprilli 2008. aasta kolmepoolset kokkulepet töölepingu seaduse eelnõu kohta ja alustaks viivitamatult kolmepoolseid läbirääkimisi töölepingu seaduse ning töötuskindlustuse seaduse muudatuste rakendamise üle, lükates nende jõustamise edasi kokkuleppe saavutamiseni. Osalema oodai kõiki Eesti inimesi, kes ei nõustu valitsuse töötajatevaenuliku poliitikaga.