“Eesti on vaba maa ja igal inimesel on õigus oma arvamusele ja ka õigus seda välja öelda,” kommenteeris Taliga täna Klassikaraadios esinenud Vahur Kersna mõtteavaldust.

Ajakirjanik Vahur Kersna hinnangul kuuluvad ametiühingutesse inimesed, kes ei saa oma asjadega ise hakkama ning kelle vaimsed võimed ei luba tegeleda millegi mõistlikuga.

“Põhjamaades on ametiühingute liikmelisus suurusjärgus 70-90 protsenti ning Euroopa Liidus kuulub ametiühingutesse üle 50 miljoni inimese,” kommenteeris Kersna arvamust Taliga. “Vahur Kersna mõtteavaldus on solvav nende inimeste aadressil.”

Taliga sõnul tähendab Kersna arvamus sildistamist. “Kindlasti ei ole need inimesed äpud ja saamatud ja imbetsillid, kes hakkama ei saa,” kinnitas Taliga, lisades, et niimoodi võiks mis iganes organisatsiooni kuulujaid milleks iganes tembeldada.

“Ametiühingud esindavad töösuhetes töötajaid, sellest põhimõttest lähtudes tegutseb rahvusvaheline tööorganisatsioon, kus on kolm osapoolt: riik, tööandjad ja ametiühingud; sama põhimõtet järgib oma tegevuses Euroopa Liit, kus Euroopa Komisjoni partneriks on nii ametiühingud kui ka tööandjad ja kui Vahur Kersna arvab, et tegemist on lasteaiaga, siis ei ole mul lihtsalt sõnu,” kommenteeris Taliga.

Põhjamaades on ametiühingud Taliga sõnul elu normaalne ja lahutamatu osa ja seal ei tule vähegi haritul ja kultuursel inimesel isegi pähe mõtet midagi sellist öelda.

Põhjuseks, miks Eestis ametiühingute liikmelisus väike on, peab Tailga seda, et inimestel on madal enesehinnang ning nad ei usu, et suudavad kuidagi oma tööelu muuta ja parandada. “Ollakse suhteliselt passiivsed ja oodatakse, et keegi meie eest probleemid ära lahendaks, aga turumajanduses ei tule keegi su huve kaitsma, kui sa seda ise ei tee,” kinnitas ametiühingute juht.