Organisatsiooni peasekretär Irene Khan kirjutab aastaraportis, et maailm seisab silmitsi ohuga, et süvenev vaesus, ning lootusetud majanduslikud ja sotsiaalsed olud viivad poliitilise ebastabiilsuse ja massilise vägivallani, vahendab Reuters.

Kuna valitsused näevad vaeva majanduse elavdamisega, jäetakse inimõigusteküsimused tagaplaanile.

„Me istume ebavõrdsuse, ebaõigluse ja ebaturvalisuse pommi otsas ning see võib iga hetk plahvatada,” kirjutab Khan.

Sajad tuhanded võõrtöölised on kaotanud töö, mistõttu on nende kodukülad täis pettunud ja vihaseid noori mehi, kes on kerge saak äärmuslastele.

Märkides, et ligi miljard inimest kannatab nälja ja alatoitumuse all, ütles Khan, et toidupuudust süvendab diskrimineerimine ning toidujagamise poliitiline manipuleerimine.

Näiteks Zimbabwes, kus 2008. aasta lõpul vajas toiduabi viis miljonit inimest, kasutas valitsus toitu relvana poliitiliste oponentide vastu, samas kui Põhja-Koreas piiravad võimud meelega toiduabi inimeste represseerimiseks.

Khani sõnul kasutavad rikkad riigid isegi karmimaid meetodeid immigrantide eemalhoidmiseks. Mõned Euroopa Liidu riigid, nagu Hispaania, on sõlminud Aafrika riikidega kokkulepped sisserändajate tagasisaatmiseks või selleks, et neid üldse kodumaalt välja ei lastaks.

Riigid nagu Mauritaania näevad neid kokkuleppeid loaandmisena hoida seadusevastaselt ülihalbades oludes kinni ja deporteerida suuri hulki oma territooriumil viibivaid inimesi.