Varssavi teatel paigutatakse maa-õhk tüüpi Patriot raketid Poolasse vaatamata sellele, kas USA president Barack Obama jätkab Poolasse ja Tšehhi kavandatava raketikilbiprojektiga või mitte, kirjutab Financial Times.

Poolakad soovisid rakettide oma territooriumile paigutamist pärast seda, kui Moskva raketikilbiplaani hukka mõistis.

Patriot rakettide Poola paigutamine lepiti põhimõtteliselt kokku eelmisel aastal Gruusia kriisi ajal.

Poola asekaitseministri Stanisław Komorowski sõnul on läbirääkimised lõpusirgel ja lõplik kokkulepe võidakse sõlmida juulis, misjärel aasta lõpuks võidakse Poola paigutada 100-110 USA sõjaväelast ja 196 raketti. Esialgu viibib üksus Poolas kord kvartalis, enne kui jääb 2012. aastal püsivalt baseeruma Varssavi lähedale.

Komorowski ütles, et kahepoolne koostöö NATO suurima liikmega annab lisakaitset, mille juures pole vähetähtis ka see, et eelmisel aastal sõlmitud kokkuleppe järgi teeksid USA ja Poola koostööd nii mittesõjalistele kui sõjalistele ohtudele vastuastumisel. „Ameeriklased teevad kõik enesest sõltuva, et aidata näiteks energianappuse korral, kui Venemaa gaasikraani kinni keerab,” ütles Komorowski.

Komorowski sõnul soovib Poola Venemaaga koostööd teha, sealhulgas NATO kaudu, mille partner Venemaa on. Kuid Komorowski lisas: „1999. aastal arvasid kõik, et külm sõda on läbi. Aga eelmisel aastal oli Gruusia. Meie partner – Venemaa – tungis sisse iseseisvasse riiki.”

Patriot raketikompleks võeti Ameerika Ühnedriikide ja tema liitlaste relvastusse 1981. aastal. Kompleksi kasutatakse õhutõrjeks.