Emajõe lodjaseltsi vaimne mootor Priit Jagomägi rääkis, et lodjameeste lõppeesmärgiks on Jõmmuga sõita Venemaale, Novgorodis toimuvatele rahvusvahelistele hansapäevadele. Tõenäoliselt oleks auto või lennukiga Novgorodi sõitmine kümme korda mugavam ja ajaliselt märksa ratsionaalsem. Kuid Emajõe lodjaselts tahab ka sügaval Venemaal näidata oma senist lipulaeva, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

Tartus plaanivad lodjamehed Jõmmu ankru hiivata 6. juunil, sõita seejärel ühe päevaga mööda Suurt Emajõge ja Peipsit Mustveesse, tõsta kraana abil maailma esimene mootoriga lodi autotreilerile. Sealt edasi sõidab lodi juba Soome lahe äärde. Tegemist oleks Jõmmu ajaloos esimese korraga, mil laev saab ka soolase mereveega tutvust teha.

Sillamäel kulub lodja esimeseks meresõiduks vajalikeks ettevalmistusteks paar päeva, sest tarvis on lotja paigutada täiendavat ballasti, et see merel liigselt lainete meelevalda ei satuks. Sillamäe sadamast võetakse kurss Peterburi suunas ning sealt edasi kihutakse mootori abil juba Sise-Venemaale. Liiklemiseks kasutataks siis Neeva jõge ja Laadoga järve.

Jagomäe sõnul kestab lodjareis Tartust Novgorodi ligi kaks nädalat. Sama palju kulub aega ka tagasisõiduks. Kuigi lodjaga merel pole Emajõe lodjaselts käinud, usub Jagomägi, et Jõmmu on reisiks valmis ning midagi hullu lodjasõidu jooksul juhtuda ei saa. „Merel on ju käidud ka parvega ja väikese paadiga. Mõni on isegi üle ookeani ujunud,” lisas Jagomägi.

Kui Jõmmu reis hansapäevadele algab 6. juunil, siis samal päeval lastakse Tartu serval asuvast lodjakojast vette ka lodjakojas kolmanda lodjana valmiv viikingilodi.

Seega on 6. juuni lodjakojas topeltpidulik päev. Kui Jõmmul kulus esimese merereisini kolm aastat, siis seni veel nimetu viikingilodi pääseb merele veidi vähem kui kuu pärast vettelaskmist. Nimelt on viikingilodi üheks veesõiduvahendiks, millega hakatakse Tartust Tallinna laulu- ja tantsupeo tuld toimetama.

Viikingilodi stardib Tartust 13. juunil ning sõidab mööda Suurt Emajõge Võrtsjärve, sealt Viljandisse ja lõpuks mööda Pärnu jõge Pärnu lahte. Sealt edasi liigutakse 12-aerulise lodjaga juba Haapsallu ja sealt edasi Tallinna suunas. Laulupeo päeval saavad tallinlased näha ainulaadset pilti, mil Tallinna lahel kohtuvad viikingilodi ja Jõmmu.

„Õnneks on meil vaidlused vaieldud, kes Novgorodi lähevad ja kes viikinglodjaga laulupeotuld viivad,” selgitas Jagomägi. Ise plaanib lodjakoja üks asutajatest minna Jõmmuga Venemaad avastama.

Järgmisel aastal peaks valmima Tartu lodjakojas juba neljas lodi ja kui kõik plaani järgi läheb, siis selle uue, Jõmmust veidi suurema lodjaga tahavad lodjamehed sõita juba Türki, Istanbuli.

Jõmmu on seni ainus laevaregistrisse kantud lodi Eestis. Jõmmu on valminud Tartu lodjakojas ja lasti vette 2006. aasta kevadel.