Ken-Marti Vaheri sõnul on IRLi jaoks praegu peamine eesmärk võimalikult kiiresti tasakaalustada riigieelarve, taaselustada majandus ja luua uusi töökohti, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

„Riigi kulude ja tulude tasakaalu viimiseks näeme peamist vajadust ametnike palkade ja riigivalitsemiskulude kärpimises vähemalt 10 protsenti,“ rääkis Vaher Päevaleht Online’ile.

Koalitsiooniläbirääkimiste pidamisel seab IRL Vaheri sõnul kesksele kohale sammude astumise 50 000 töökoha loomiseks.

„Villu Reiljani üle langetatud süüdimõistev kohtuotsus korruptsioonikuriteos saab olema üheks takistuseks võimalikel läbirääkimistel,“ kinnitas Vaher. „Ei ole kahtlust, et parlamendiliikme suhtes langetatud otsusel on mõju ka poliitilisele keskkonnale, sest tegemist on nüüd juba langetatud kohtuotsuse, mitte enam lihtsalt kriminaalasjaga,“ sõnas Vaher.

Vaher märkis, et IRLi jaoks on läbipaistev ja korruptsioonivaba riik üks tähtsamaid põhimõtteid. „Koalitsiooniläbirääkimistel pean näiteks oluliseks, et astume järgmise sammu kohalike omavalitsuste korruptsiooni uurimisel, laiendades KAPO pädevust tänase kuue suurema linna uurimisest vähemalt ka teiste linnade ja suuremate valdadeni,“ tõi Vaher näitena välja.

„Samuti peame oluliseks korruptsioonivastase seaduse uuendamist ja prokuratuurile kui politseile täiendavate ressursside andmist korruptsiooni uurimiseks,“ lisas ta.

IRLile vastupidiselt ei mõjuta Reformierakonna hinnangul Rahvaliidu endise esimehe süüdimõistmine läbirääkimisi valitsuskoalitsiooni moodustamise üle mingilgi moel.

„See ei mõjuta koalitsiooniläbirääkimisi kuidagi, praegu on Rahvaliidul uus noor ja hakkaja juhtkond, kellesse me suhtume positiivselt,“ kinnitas Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni pressiesindaja Toomas Viks Päevaleht Online’ile. „Rahvaliidul on uued tegijad ja kõnelused jätkuvad,“ märkis ta.

Harju maakohus mõistis täna endise keskkonnaministri ja rahvaliitlasest riigikogu liikme Villu Reiljani pistiseasjas süüdi ning määras talle karistuseks kahe aasta ja kolme kuu pikkuse tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga.