Murelikud ametiühinguliidrid otsisid palgaandmete teadasaamiseks rahandusminister Ivari Padari abi, kuid said teada, et kõikide maksu- ja tolliameti töötajate palku ei saagi avaldada, sest mõne töötaja palk on ärisaladus, kirjutab Eesti Päevaleht.

Padar selgitas hiljuti maksu- ja tolliametnike ametiühingute liidu juhatuse esimehele Ilmar Tagelile saadetud kirjas, et kuigi avaliku teabe seadus kohustab tõesti avalikustama kõikide ametnike palku, esineb siiski erandeid. Nii näiteks ei saa Padari hinnangul ärisaladuse kaitse eesmärgil avalikustada maksu- ja tolliameti uurimisosakonna töötajate palku.

„Kuna ametiisikute palgaandmed avalikustatakse isikustatult, siis nimetatud andmete avalikustamine võib raskendada uurimisosakonna ametnike poolt nende teenistusülesannete läbiviimist ning seada ohtu ametnike ja nende pereliikmete puutumatuse," selgitas Padar.

Ärisaladuse varju pugedes töötajate palga avaldamisest keeldumine ei meeldi aga Eesti maksumaksjate liidu juhatuse esimehele Lasse Lehisele, kes saatis mõne päeva eest Padarile iroonilise kirja.

„Oma vastuses Ilmar Tagelile teatate, et maksu- ja tolliameti uurimisosakonnas kriminaalmenetlust ja jälitustegevust läbiviivate ametnike palgaandmed on ärisaladus. Sellest  tulenevalt soovime teada, millise äritegevusega tegeleb maksu- ja tolliameti uurimisosakond. Milliseid kaupu toodetakse, müüakse või vahendatakse või milliseid teenuseid osutatakse, kellele milliste hindadega? Kas püsiklientidele rakendatakse hinnasoodustusi?" küsib Lehis Padarilt aru. Lisaks soovib Lehis Padarilt maksu- ja tolliameti uurimisosakonna osutatavate teenuste hinnakirja või toodete kataloogi.
Rahandusminister pole jõudnud maksumaksjate liidu juhile nõutud selgitusi veel anda. Samas ei ole uurimisosakonna töötajate palgad täielikult salajased, sest osakonna töötajad peavad täitma majanduslike huvide deklaratsiooni, mida saab kontrollida ka riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise komisjon.