Ühendriikide õhurünnakud on muutnud olukorra Kandaharis üha närvilisemaks ja nädalavahetusel tekkis seal tõsine konflikt Talibani ja abiagentuuri rüüstama hakanud relvastatud araablaste vahel.

“Umbes 20 relvastatud mitteafgaani tungis laupäeval (humanitaarorganisatsiooni) Islamiabi büroosse. Kui Taliban Islamiabi palvel sekkus, puhkes kähmlus,” ütles ÜRO esindaja Stephanie Bunker Pakistani pealinnas Islamabadis ajakirjanikele.

Islamiabi on Suurbritannias baseeruv abiorganisatsioon, mis kavatseb Bunkeri sõnul saata Afganistani 1000 tonni toiduaineid.

“Islamiabi ametnikud arutasid asja kohalike võimudega, kes ütlesid, et ei saa nende turvalisust tagada, sest kokkupõrked tekkisid mitteafgaani elemendi ja Talibani korrakaitsjate vahel,” lisas ta ja ütles, et mitteafgaanid olid araablased.

Ametnike sõnul on süvenemas vastuolud tuhandete moslemite hulgas al Qaeda treeninglaagrites väljaõpet saanud araablaste ja puštunitest Talibani võitlejate vahel.

Abiagentuuris aset leidnud kokkupõrge ei ole ainus Talibani ja araablaste vaheline konflikt viimasel ajal.

Peshawari vangivalvur rääkis Reutersile, et relvastatud araablased oleks möödunud nädalal Afganistanis vahistatud prantsuse ajakirjaniku peaaegu tapnud, kui Talibani vahistajad ei oleks tema elu päästnud.

Kandahar kui Talibani liidri mulla Mohammad Omari peakorter on kümme päeva kestnud USA õhurünnakute tähtsaimate sihtmärkide hulgas, sest Washington peab seda ka bin Ladeni meeste kantsiks.

Bunkeri sõnul ei suuda Taliban enam Kandaharis korda pidada ja mitmed araablased on võtnud enda valdusesse tühjaks jäänud eramaju ja abiagentuuride büroosid.