Vähemasti arvab nii siseminister Jüri Pihl, kelle eestvedamisel on valminud seaduseelnõu, mis muudaks alates 2011. aastast isekustuvad sigaretid kohustuslikuks, kirjutab Eesti Päevaleht.

Eile ministeeriumidevahelisele kooskõlastusringile saadetud tubakaseaduse muudatuste seletuskirjas põhjendatakse isekustuvate sigarettide kohustuslikuks muutmist peamiselt kahe asjaoluga - hinnavahe praegu müügil olevate ja uut tehnoloogiat kasutavate isekustuvate sigarettide vahel pole märkimisväärne, küll aga aitaksid isekustuvad sigaretid vä­hen­dada oluliselt tule­õn­ne­tuste ja tulesurmade arvu.

Siseministeeriumi pääste- ja kriisireguleerimispoliitika osakonna juhataja Lauri Lugna selgitusel näitab Ameerika Ühendriikide ja Kanada kogemus, et pärast isekustuvate või siis kiiresti kustuvate sigarettide kasutuselevõttu on tule­õnnetuste arv märgatavalt vähenenud.

Statistika järgi on viimastel aastatel Eestis toimunud tuleõnnetustest paljud põhjustanud just hõõguma jäänud sigaret. Kiirelt isekustuvate sigarettide ja praegu müügil olevate sigarettide peamine vahe seisneb selles, et isekustuvate sigarettide ümbrispaber on piiratud põlemisomadustega ning sellel on nn takistusribad. Kui põlemine jõuab takistusribani ja suitsetaja ei mahvi sigaretti, siis sigaret kustub ise.
Isekustuvad sigaretid on juba kasutusel kolmekümne kuues USA osariigis ning Kanadas, alates 2010. aastast muutuvad sellised sigaretid kohustuslikuks ka Soomes ja Austraalias. Seega saaks Eestist teine Euroopa riik, kus müüakse ainult isekustuvaid sigarette.