„Mul on erakordselt hea meel, et kavandatud suurhange on laevade Admiral Cowan, Ugandi ja Sakala näol edukalt lõpuni viidud. Oleme oma julgeoleku tagamiseks valmis panustama olulistesse valdkondadesse, mida miinitõrje kahtlemata on,“ ütles vastuvõtutseremoonial kaitseministeeriumi kantsler Riho Terras, teatas ministeeriumi pressiesindaja.

Briti Kuningliku Mereväe ja Kaitseministeeriumi delegatsiooni juhtinud kontradmiral Christopher Snow lisas: „Eesti Mereväele hangitud laevad teeksid au igale riigile ja tunnen uhkust, et Eesti valis suurhanke puhul partneriks just Ühendkuningriigi. See kinnitab veelgi Eesti ja Ühendkuningriigi edukat koostööd kaitsevaldkonnas.“

Lisaks allkirjastasid tseremoonia käigus Eesti Mereväe ülem mereväekapten Schvede ja kontradmiral Snow Eesti ja Suurbritannia merevägede vahelise koostöökokkuleppe, mis hõlmab miinitõrjealast infovahetust ja omavahelise koostöö tihendamist.

Leping miinijahtijate ostuks Suurbritanniast sõlmiti 2006. aasta septembris. Esimene laev Admiral Cowan anti Eestile üle 26. aprillil 2007, EML Sakala anti üle 2008. aasta jaanuaris ja EML Ugandi käesoleva aasta alguses. Nimetatud Sandown-klassi miinijahtijad on ehitatud 1988., 1990. ja 1992. aastal. Laevad kasutavad miinide leidmiseks ja hävitamiseks Seafox-tüüpi allveeroboteid. EML Ugandi on varustatud ka Klein 5000 seeria külgvaatlussonariga ja 23mm suurtükiga.

Kolme aluse kogumaksumuseks kujunes ligi 800 miljonit krooni, sisaldades ka laevade remondi- ja hooldustöid ning meeskonnaliikmete väljaõpet Suurbritannias.

Laupäeval kell 9-12 on kõigil huvilistel võimalik tutvuda Tallinna kesklinnas Vanasadama Admiraliteedi basseinis mereväe uusimate miinijahtijate Admiral Cowani, Sakala ja Ugandiga.