Vene infoportaali Vesti teatel on tegu unikaalse juhtumiga, kuna lennukivrakist leitud säilmete juures olid dokumendid, mille järgi sai hukkunute nimed kindlaks teha - need on piloot Vladimir Lazarjev ja laskur Dmitri Jermoljenko.

Lazarjevi ja Jermoljenko ründelennuk Il-2 jäi 1944. aasta suvel Narva lähistel, kus toimusid sel ajal verised lahingud, kadunuks. Pikki aastaid ei teadnud Saksa, Eesti ja eri rahvustest Relva-SSi sõdurite positsioone rünnanud lennuki meeskonna liikmete sugulased nende saatusest midagi.

Sõjalennuki avastasid kaks aastat tagasi Narva sõjandushuviliste klubi Otsing liikmed. Nad tõsi küll, otsisid hoopis teist ründelennukit, kuid ühe Ida-Virumaa küla elanikud rääkisid, et sõja ajal kukkus lähedalasuvasse metsa lennuk ning andsid klubilistele suuna kätte.

Klubi esimene Igor Sedunovi sõnul oli lehtrist väljakaevatu hämmastav: kõik dokumendid ja isiklikud asjad olid hoolimata 63 maa sees viibitu aastast suurepäraselt säilinud. Nende seas oli ka initsiaalidega taskurätik.

Narvast Vene arhiividesse järelpärimised aitasid üles leida kauges Novosibirskis elavad Jermoljenko sugulased: kaks õde ja õetütar, kes rääkisid, et rätiku oli laskurile kinkinud tema südamedaam.

Kõigi säilmete tagastamiseks vajalike formaalsuste täitmiseks kulus kaks aastat ning lõpuks antakse need sugulastele üle. Leinatseremoonia toimub täna kohe üle piiri asuvas Jaanilinnas.