Tehnilise järelevalve ameti peadirektori Raigo Uukivi sõnul paigaldati Tehvandi K-90 hüppemäele ehituse käigus torni tippu pääsemiseks tõsteseade, mida saaks edukalt kasutada näiteks kauba tõstmiseks. Kuid turiste ja suusahüppajaid selle liftiga torni ja vajaduse korral ka sealt alla toimetada inimeste ohutuse tagamiseks ei tohi, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Tehvandis esialgu arvati, et see lift ei kuulu lifti ja köistee ohutusregulatsiooni alla, aga meie arvasime teisiti," selgitas Uukivi. Kui tehnilise järelevalve amet mullu sügisel Tehvandi spordikeskusele lifti kasutamist keelava ettekirjutuse tegi, otsustas spordikeskuse juht Alar Arukuusk selle kohtus vaidlustada. Seni kohus tehnilise järelevalve ameti ettekirjutust tühistanud pole.

Nii tulebki turistidel, kes tahavad minna hüppemäe tagaotsas asuvale vaateplatvormile Otepää kuppelmaastiku kaema, ronida üles mööda keerdtreppi. Puudega inimestel on aga ilma liftita torni tippu pääseda väga keeruline ja isegi võimatu.

Hüppemäe juhi, endise tippsuusahüppaja Jaan Jürise sõnul tuli ka suusahüppajatel lõppeval hooajal suusad kaenlas torni tippu kõndida. „Lift on suusahüppajatele ikka vajalik, sest tippu ronimine väsitab täitsa ära," selgitas Jüris. Kui nooremad suusahüppajad jaksavad treeningu jooksul viis-kuus korda torni tippu ronida ja sealt alla hüpata, siis eakamaid väsitavad juba neli hüpet.

Praeguseks on Tehvandi spor­dikeskus otsustanud tehnilise järelevalve ametiga vaidlemise lõpetada ja tellimisel on uus lift, mida saaksid kasutada ka torni tippu sõita soovivad inimesed. Spordikeskuse juht Alar Arukuusk ütles, et uue lifti soetamise ja paigaldamise kulud tasub ehitusfirma Skanska EMV. Kuigi Arukuusk ei soovinud öelda, kui kulukaks liftišahti ümberehitamine ning uue tõstevahendi soetamine ja paigaldamine läheb, küünivad kulud Eesti Päevalehe andmeil 1,5 miljoni krooni kanti. Uus lift peaks paika saama suve keskpaigaks.

„Ka see praegune tõsteseade on täiesti ohutu, aga Eestis puuduvad seadused, mis lubaks seda kasutada statsionaarses ehitises," selgitas Arukuusk veel praeguse tõsteseadme puudusi. 

Eesti ainus rahvusvaheliste võistluste korraldamiseks vajalikele standarditele vastav 90-meetrine hüppemägi valmis Tehvandil 2008. aasta jaanuaris. Suusahüppetorni tagaosa kasutatakse nii ronimisseina kui ka vaateplatvormina. Lisaks on hüppemägi Eesti suusahüppajate ja kahevõistlejate treeningkeskuseks. Tuleval hooajal on hüppemäel kavas pidada ka rahvusvahelisi suusahüppevõistlusi.

Hüppemäe vaateplatvorm, mis on merepinnast 218 m kõrgusel, on piirkonna kõrgeim koht Otepää maalilise kuppelmaastiku vaatlemiseks. Avaneva vaate paremaks nautimiseks on vaateplatvormile paigaldatud teleskoop ja saab laenata binokleid.

Hüppemäe ja turistidele avatud hüppemäe tagaosa ehitamine läks maksma 60 miljonit krooni, millest 36,4 miljonit krooni moodustab Euroopa regionaalarengu fondi toetus. Euroopa Liidu rahastuse tingimuseks oli, et vaateplatvormile peab lisaks treppidele pääsema ka liftiga, mis teeks atraktsiooni kättesaadavaks ka erivajadustega sihtgruppidele.