Izvestias antud intervjuus väitis Panarin, et "vürst Putin" ühendab endised Nõukogude Liidu alad aastaks 2012 moodustiseks, mida ta nimetab Euroopa Liit II-ks. Sellest ühendusest kujuneb Hiina ja Euroopa Liidu kõrval maailma kolmas suurjõud, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

Panarini sõnul on majanduskriis pigem Venemaale edasiviivaks jõuks rahvusvahelisel tasandil. Ta näeb oma teooriale kinnitust Moldova konflikti arengutes ja Lääne liiga tagasihoidlikus reaktsioonis Gruusia sõjale.

Esmalt liituvad Venemaaga tema versiooni järgi Valgevene ja Kasahstan, seejärel ka teised endised liiduvabariigid. Panarini teooria järgi võib Ühendriikides puhkeda kodusõda ja seejärel jaguneb riik aastaks 2010 kuueks. Venemaa saab tagasi Alaska, Hiina saab enda valdusesse lääneosariigid ja idaosariigid langevad Euroopa Liidu mõjusfääri.

Uueks rahvusvaheliseks valuutaks võib USA dollari asemel saada Hiina jüaani kõrval Vene rubla. Aastaid KGB-s tegutsenud Panarini sõnul arutatakse tema kontseptsiooni Kremli-meelse partei Ühtse Venemaa järgmisel kongressil. 50-aastane Panarin on õppinud KGB õppeasutustes ja alustanud tegevust KGB-s 1976. aastal, kus ta tegeles peamiselt poliitiliste analüüsidega.