Analüüsides videosalvestust bin Ladeni avaldusest, mida edastas Katari telejaam al-Jazeera pärast esimest õhurünnakut Afganistanile, jõudsid USA luureeksperdid järeldusele, et kogu maailmas tagaotsitav miljonärist terrorist varjab end Afganistani keskosas Oruzgani provintsis. Järeldus tehti videosalvestustes nähtavate kivide põhjal, sest see kivimiliik on iseloomulik just sellele provintsile.

Itaalia päevaleht Repubblica teatas teisipäeval USA luure andmetele viidates, et bin Laden asub kusagil mitme ruutmiili suurusel alal, mis paikneb Oruzgani kaguosas. Üks omal ajal Afganistanis töötanud agentidest kinnitas päevalehele: “See, mida ma salvestusest nägin, meenutab Oruzganile iseloomulikke graniitmoodustisi.”

Väidetava esiterroristi füüsilist seisundit hinnates märkisid CIA eksperdid: “Me nägime füüsiliselt väsinud inimest ning meil on alust arvata, et Osamal on neerud väga haiged, võimalik, et ta vajab dialüüsi, nagu sellest on varemgi räägitud.”

CIA eksperte üllatas see, kui kiiresti on bin Ladeni habe halliks läinud võrreldes viimaste dateeritud kaadritega al Qaeda juhist. “Tema pilk on tuhm, ta jätab mulje depressioonis ja oma surmaga leppinud inimesest,” tsiteerib Itaalia päevaleht anonüümseks jäänud eksperti.

Spetsialistid analüüsisid bin Ladeni esinemist ka lingvistika ja islami usuõpetuse seisukohalt ning imestasid tema kehva keelekasutust ning “vajalikust religioossest ülevusest taganemist”.

Üleskutse džihaadile “peab tuginema laiale ja veenvale teoloogilisele vundamendile”, “see ei tohi piirduda vaid sõja kuulutamisega”. Seepärast leiavad eksperdid, et teoloogilisest aspektist oli bin Ladeni üleskutse “vastukäiv ja jumalatteotav”.