USA neljatähekindral Craddock ütles sellise seisukoha kehvade suhete kohta välja oma Ameerika Ühendriikide parlamendile kongressile esitatud ettekandes, teatab Agence France-Presse.

Hinnates Moskva tegevust 2008. aasta augustikuises lühisõjas Gruusiaga ja jaanuaris 2009 toimunud gaasikonfliktis Ukrainaga, Craddock oletas, et need käigud olid suunatud ühtehoidva Euroopa nõrgendamiseks ja USA mõju vähendamiseks regioonis.  

NATO Euroopa vägede ülem märkis, et Moskva „ei tseremoonitse" oma lähinaabrite ja Euroopa riikidega, kes on seotud Venemaa kütusetarnetest.

Kindrali arvates purustas suvine sõda Lõuna-Osseetias külma sõja järel tekkinud ettekujutused sellest, et endise Nõukogude Liidu piirid on puutumatud ja turvalised. Pärast seda konflikti katkestas allianss oma suhted Venemaaga, mis ametlikult taastati kõrgtasemel alles märtsis 2009.

Infoagentuur märgib, et Ameerika Ühendriikide uue presidendi Barack Obama administratsioon üritab suhteid Venemaaga igati kriisist välja aidata. Nii näiteks tegi riigisekretär Hillary Clinton Moskvas ettepaneku „alustada kõik nullist" ja kutsus koostööle raketitõrjekilbi osas.

President Obama on kaalunud ka võimalust üldsegi loobuda oma eelkäija George W. Bushi algatatud ideest rajada raketitõrjekilbi elemendid NATO idapoolsete liikmesriikide territooriumitele.

19. märtsil teatas USA 44. presidendi administratsioon, et kindral Craddocki vahetab NATO Euroopa vägede juhi kohal välja USA mareväe admiral James G. Stavridis. Traditsiooniliselt kuulub alliansi peasekretäri koht eurooplastele ning vägede juhatajaks on ameeriklane.