“Eks tulevik näitab, millised meie ülesanded täpselt on,” ütles Veidemann reedel BNS-ile.

Ta selgitas, et praegu on presidendi kantseleis enamik seniseid töötajaid jätkuvalt ametis ja avaldanud soovi jätkata.

Veidemann märkis, et esialgu asuvad uute inimestena Rüütli meeskonda vaid tema ja Tarmo Mänd. “Ülejäänud võimalikud uued inimesed meeskonnas selguvad hiljem, Rüütel on inimene, kes soovib asjadega rahulikult tegutseda ega armasta kiirustada,” sõnas Veidemann.

Arnold Rüütli presidendiametisse asumisega lahkuvad Kadriorust vastavalt seadusele kolm nõunikku: president Lennart Meri eranõunik Toomas Kiho, välisnõunik Toivo Klaar ja sisenõunik Harri Mikk.

Presidendi kantselei ja välisministeeriumi ametnikud on mitteametlikult arutanud, et Rüütel võiks soovi korral oma välisnõunikuks kutsuda diplomaat Raul Mälgu. “Väljakujunenud hea tava kohaselt on välisnõuniku koht välisministeeriumi kanda,” on presidendi kantselei pressinõunik Epp Alatalu BNS-ile öelnud.

Rüütel kohtus neljapäeval Kadrioru kantselei praeguse direktori Urmas Reinsaluga, et arutada edasise töö käiku ja vaadata üle lähiaja töögraafik. Ajakirjanduse andmeil on Tarmo Mänd soovinud asuda Reinsalu kohale, kuid Mänd ise pole seda kinnitanud.

Rüütli sõnul on tema esimesteks ettevõtmisteks pärast esmaspäevast ametivannet põhjalik tutvumine Kadrioru töötajatega ning kohtumised mitmesuguste ametkondade juhtkondadega.

“Mitmed neist on pöördunud minu poole ja avaldanud soovi töös kaasa aidata. Ma ei ütleks, et mul on kava hakata looma uusi komisjone, kuid teatud määral soovin spetsialistidega täiendada seniste komisjonide ja ümarlaudade koosseisu,” rääkis Rüütel Eesti Päevalehele. “Meeskond kujuneb minu ümber mõttevahetuste käigus ning reaalses olukorras.”

Uus president kinnitas, et Kadriorust lahkumised ning ametisse nimetamised hakkavad käima rangelt põhiseadust järgides.

Vahetult Rüütli presidendiks valimise järel spekuleeriti, et Kadriorgu võivad siirduda Jaanus Raidal, Raul Sillaste ja Linnart Mäll. Mõni päev hiljem teatasid kõik kolm, et tegemist oli ennatlike järeldustega.