2002. aasta riigieelarve projekt suurendab tänavusega võrreldes presidendi kantselei sõidukite ülalpidamiskulu 800.000 krooni võrra, millest lõviosa neelab uue auto soetamine, kirjutab Eesti Päevaleht.

Järgmise riigipea limusiin on kavas hankida kasutusrendi teel. Autoasjatundjate hinnangul on Rüütlil valida mõne väärika Mercedese mudeli, Volvo S80, Audi A8 või 700 seeria BMW vahel, mis annavad presidendi jaoks sobiva mõõdu välja.

Autosid tootvatel tehastel on kombeks pakkuda riigijuhtidele sõidukeid soodustingimustel. Presidendikandidaadina ei osanud Rüütel ühtegi automarki eelistada. “See on luksuse küsimus, mida ma pole kunagi taga ajanud,” ütles Rüütel augustis ajakirjandusele. Presidendi käsutuses olev masin peaks olema normaalne keskklassi auto, leidis Rüütel.

Kui Rüütel kümmekonna aasta eest ülemnõukogu esimehe ametist lahkus, oli tema kasutada Volvo. Kindlasti on Info-Auto valmis ka seekord presidendile pakkumise tegema, ennustas üks autoekspert.

Presidendi ametihüvede seadus näeb auto ette ka lahkuvale presidendile. Lennart Meri ametiautoks saab üks presidendi kantselei kasutatud Volvo, ütles presidendi pressiesindaja Epp Alatalu.

Meri üle 350.000 kilomeetri läbi sõitnud eakas Mercedes on aastate jooksul omandanud legendaarse kuulsuse. Presidendi kantselei taotles juba nelja aasta eest Merile paremat sõidukit, mille ostmiseks küsiti 1998. aasta eelarvest ligi miljon krooni. Seda põhjendati nii turvalisuse tagamise kaalutluste kui ka sellega, et Meri esindusauto neelab tohutult bensiini.

Lennart Meri ise teatas aga ootamatult, et ei vaheta oma vana autot põhimõtteliselt välja enne 2001. aastat. “Siis tuleb uus president ja ostab ise,” ütles oma sõna pidanud Meri 1997. aasta suvel.

Tänaseks on 1992. aastal valmistatud Mercedes-Benzi jääkväärtus jõudnud nulli. Uue auto saab tuleval aastal ka õiguskantsler Allar Jõks, kes praegu sõidab 1996. aasta Opel Omegaga.

Õiguskantsleri kantselei direktori Ülo Karu sõnul läheb selle masina ekspluateerimine liiga kalliks. “Alguses kavatsesime soetada 2002. aastal uue sõiduauto hinnaga 400.000 krooni, kuid rahandusministeerium soovitas kasutusrenti. Vana auto võõrandame 140.000 krooni eest,” selgitas Karu.

Valitsuse määruse järgi võib nii õiguskantsleri kui ka ministrite auto väärtus ulatuda kuni 400.000 kroonini. Presidendi esindusautole taolisi piiranguid seatud pole.

Eelarvekava järgi täiendab päästeamet oma autoparki uuel aastal 21 miljoni ning politsei 20 miljoni krooni eest. Välisministeerium tahab 2002. aastal kulutada uute autode ostmiseks 3,5 miljonit krooni.